Vrlo ženo, kdo jo najde (Prg 32,10)

Piše: Jožica Ličen

Dan žena ni navaden dan. Mnogo žensk je na tem našem planetu, ki brezskrbno praznujejo svoj dan, kljub refrenu, da bi moral biti 8. marec vsak dan.

Vsaka ženska z različnimi spomini ta dan pohvali ali potoži, kako je bilo doma, v službi, družbi. Doma mi je pripadal šopek vijolic, voščilnica, ki sta jo v šoli izdelali hčerki, v službi smo šli na malo boljšo malico. Kakorkoli, v župniji smo čakali praznovanje materinskega dne, kakor da bi bil greh, če bi obeležili oba praznika. Ženska je ženska, žena je žena, mati je mati … zasluži si poklon.

Vrlim ženam je v preteklosti AFŽ dobesedno ‘ukradel praznik’ in je zato imelo praznovanje slabšalni predznak. Govorili so nam, da je ta dan mednarodni, toda v Wikipediji piše, da se ga praznuje predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah. Hvala lepa. Potem smo malo pozabile na vse to in začele v marcu praznovati kar dvakrat in lepo nam je šlo. Glej nadlogo, spet nam je neki inštitut ‘ugrabil’ ime praznika vseh ženski. In slabšalni okus se vrača, ne more in tudi noče se večina žensk enačiti s posameznicami, ki so bolj v službi politike, kot žensk v družbi, znanosti, umetnosti, družine in sploh v vseh barvah vrle ženske. Ja, tudi mavrico bi nam radi ukradli, vendar je ne damo: otroške oči, srčnost ljubega, lepota našega doma, veselje pri študiju, dosežki v glasbi in športu, dobrodelnosti žarijo v pravih mavričnih barvah. Drage dame, ne dajte se odriniti  in praznujte, opozarjajte, bodite ponosne ženske, ki z roko v roki s svojimi moškimi tovariši sodelujete v politiki in z vsemi ljudmi dobre volje. 

Že v Svetem pismu smo VRLE, mile, lepe in sploh tiste, na katerih svet stoji ali pade. Hvala našim prednicam, ki so se s srcem in dušo borile za enakopravnost.

Nam pa Bog ne daj, da bi se hvalile. Potrebno se je ozreti okrog, tudi za 8. marec, in nehote vidiš  zgarane žene in matere, ki nimajo časa in volje niti toliko, da bi za svoje pravice povzdignile glas. Poglejmo, koliko nasilja nad deklicami in ženskami je v naši ‘razviti družbi’. Ne, tega si vrle žene ne zaslužijo.

Naj 8. marec postane dan, ko je treba pogledati preko obzorja in povzdigniti glas za vse tiste ženske, ki so meseno orožje vojakov, ki jih družba zaničuje, ki bežijo pred lakoto in nasiljem, ko namesto spoštovanja postanejo tržno blago.

Dan vrlih žena praznujmo ponosno, saj nam je že Prešeren rekel: “Bog živi vas Slovenke, prelepe žlahtne rožice …”

Preberi tudi

Strahovi in sanje

Uvodnik

Strahovi in sanje

21.02.2024
Vprašljivi molk

Uvodnik

Vprašljivi molk

28.02.2024
Migranti, grožnja ali vir?

Uvodnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme