Prireditve

Rotunda bl. Elija v Kopru / Prvi postni večer

20.03.2019

Vabljeni na prvi postni večer v Rotundi bl. Elija v Kopru, ki bo v sredo, 20. marca 2019, ob 20. uri. Zdravnica Jadranka Vrh Jermančič bo spregovorila na temo: Srečanja s težko bolnimi.

Trst, Peterlinova dvorana / Večer med znanostjo in poezijo

18.03.2019

Društvo slovenskih izobražencev in založba Mladika
prirejata v ponedeljek, 18. aprila, v Peterlinovi dvorani, Donizettijeva 3
VEČER MED ZNANOSTJO IN POEZIJO
Gost bo morski ekolog in pesnik Vinko Bandelj
Začetek ob 20. uri.

Ponedeljkov večer Društva slovenskih izobražencev bo tokrat v znamenju znanosti in poezije. Gost ponedeljkovega srečanja bo namreč oceanograf in morski ekolog Vinko Bandelj. Mladi tržaški raziskovalec, po izobrazbi je doktor znanosti o okolju, je zaposlen na Nacionalnem inštitutu za oceanografijo in eksperimentalno geofiziko (OGS), v prostem času pa se posveča pisanju proze in poezije; prav konec lanskega leta so njegove pesmi izšle v pesniški zbirki z naslovom Nebo je prazno (Mladika 2018).
Vinko Bandelj bo v ponedeljkovem pogovoru spregovoril o svojem delu in o svoji predanosti literaturi (pred tremi leti je izdal roman Grad in čas). Raziskovalno se Bandelj v glavnem ukvarja z analizo okoljskih podatkov iz morskega okolja (temperatura, slanost, hranilne snovi) in podatkov o distribuciji morskih živih bitij (plankton, bentos, morske rastline in alge, ribe). Bolj specifično se v tem trenutku ukvarja z morskimi biogenimi grebeni v Severnem Jadranu, z morskimi rastlinami v Tržaškem zalivu, z distribucijo sardel in sardonov v Jadranskem morju, v kratkem pa se bo osredotočil na dva projekta, v katerih bo sodeloval, na temo naravnih rezervatov v Jadranskem morju (Italija in Hrvaška) in na temo habitatov in sledljivosti izvora rib, ulovljenih v Sredozemlju. Narava, zemlja, kamen, voda pa je tematsko prisotna tudi v Bandljevih pesmih, v njih se avtor odmika od transcendentalnega iskanja resnice in se osredotoča na razkrivanje zemeljskih stanj. Izbor pesmi iz Bandljeve zbirke Nebo je prazno bo v recitalu podal Peter Raseni. Na Donizettijevi ulici se obeta torej zanimiv večer, ki se bo pričel ob 20. uri.

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!