Ustvarjanje čudovitih glasbenih trenutkov

Piše: DD Fotografije: DD

Snovanja / Koncert Orkestra klarinetov in Orkestra saksofonov ZPGŠ

Na drugem dogodku 17. spomladanske glasbene sezone Snovanj, ki jo organizirata Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel in društvo Arsatelier, sta se 5. aprila pod večer predstavila na velikem odru Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici Orkester klarinetov in Orkester saksofonov Zveze primorskih glasbenih šol. Gre za zasedbi, ki sta zasnovani projektno; pri Zvezi primorskih glasbenih šol se namreč sestavita glede na letni načrt aktiva klarinetistov in saksofonistov, ki z nekaj vajami osvojijo celotni repertoar. Projekt je namenjen povezovanju učencev in učiteljev primorskih glasbenih šol, obenem pa tudi spoznavanju različnih repertoarjev za ta dva instrumenta in nenazadnje različicam samih instrumentov. Orkester klarinetov je leta 2014 posnel zgoščenko, orkester saksofonov pa je v lanskem letu nastopil na tiskovni konferenci mednarodnega festivala SaxGo 2023.

V letošnjem letu sestavljajo orkestra učenci glasbenih šol iz Ajdovščine, Kopra s podružnicama Izola in Piran, iz Sežane s podružnicami Divača, Hrpelje in Kozina, iz Logatca, Gorice (SCGV Komel) in Gimnazije Koper. Orkestra torej povsem utelešata cilj in poslanstvo ZPGŠ (katere SCGV Komel je reden član vse od leta 1988), ki povezuje mlade iz 13 glasbenih šol v duhu sodelovanja, spoznavanja, skupnega ustvarjanja in rasti.

Kot je v uvodnem pozdravu povedala ravnateljica goriške glasbene šole Alessandra Schettino, je glavni namen Snovanj dajati možnost mladim, da se izrazijo, da nastopajo in se spoznavajo. Skupno muziciranje v orkestru je v tem smislu ena najlepših oblik, ki jim vse to omogoča; za učence so to čudoviti trenutki, ki se jim bodo gotovo vtisnili v spomin. Zato je prof. Schettino zvezi glasbenih šol zaželela, da bi še naprej snovala in uresničevala take in podobne projekte, saj so njihovi rezultati lepi in spodbudni.

Na goriškem koncertu, posvečen dvema pihaloma, se je prejšnji teden predstavilo skupno skoraj 60 mladih učencev in glasbenikov. V prvem delu večera je Orkester saksofonov ZPGŠ pod taktirko Tomaža Škamperleta predstavil nekaj priredb znanih skladb iz bogatega repertoarja filmske glasbe, kot npr. Vangelisovo glavno temo iz slovitega filma Chariots of fire (Ognjene kočije), Poker rag, The Flintstones, Hey baby in The lion sleeps tonight, zraven pa še po eno cigansko, klezmer in prekmursko. Orkester klarinetov, ki ga vodi Aleš Grosek, pa je izvedel uverturo iz Mozartove opere Don Giovanni, koncert za klarinet klasicističnega skladatelja Carla Stamitza, štiri izraelske ljudske plese in znano Griegovo In the hall of the mountain king. Koncertni program je bil za občinstvo res prijeten, posebno lepo pa je bilo prisluhniti mladim glasbenikom, ki so pod vodstvom dirigentov, ki jih očitno znata motivirati, z občutkom za fraziranje znali vdihniti glasbi lahkotno in prepričljivo mladostno svežino.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme