Panike ne potrebujemo, previdnost pa ni odvečna

Piše: Katja Ferletič

“Zaradi povečanega števila okužb s koronavirusom in hospitalizacij morajo vlade ponovno uvesti že preizkušene varnostne ukrepe.” Kazalo je, da bo krize kmalu konec, da je cepivo zaustavilo drvenje koronavirusa, po izjavah generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa pa se zdi, da se vračamo v temne čase pandemije. Skratka, SZO bi ponovno uvedla omejitve, ki so naše življenje v zadnjih letih tako globoko zaznamovale.

Po Ghebreyesusovi izjavi, da pandemije še zdaleč ni konec, se tudi v Italiji že širita panika in preplah, čeprav je, kljub izredni nalezljivosti in posledičnemu ponovnemu povišku števila okužb, zadnja različica koronavirusa manj strašljiva.

V veliki kolektivni psihološki drami pandemije so imeli glavno vlogo virologi, ki se sedaj spet prikazujejo na televizijskih ekranih. Tudi danes so mnogi zaskrbljeni zaradi povečanega števila okužb, ki dodatno obremenjujejo zdravstveni sistem, za mnoge pa je nova različica podobna navadni gripi. Gre za staro zgodbo, ki jo poslušamo že tri leta – v državnih medijih, časopisih in na televiziji se ponavlja zmešnjava nasprotujočih si mnenj nasprotujočih si strokovnjakov, ki še naprej zagovarjajo vse in nasprotno od vsega. V boju za resnico je armada tistih, ki napovedujejo katastrofo, množična, medtem ko so vrste strokovnjakov, ki pomirjajo, še vedno manj številčne.

Gotovo je, da danes proti okužbam in razvoju bolezni imamo cepiva, veliko ljudi pa ima vedno več dvomov in negotovosti prav zato, ker resnične razmere še zdaleč niso jasne. Dejstvo je, da starejše od 60 let in ranljive skupine strokovnjaki vabijo na četrti odmerek cepiva, ki ga je že mogoče rezervirati na spletnih platformah posameznih dežel. Po eni strani se cepljenje s “starimi” cepivi torej nadaljuje, po drugi strani pa iz Evropske agencije za zdravila sporočajo, da bosta kmalu pripravljeni dve novi, specifični cepivi za nove različice virusa – za že napovedani jesenski val bomo imeli torej “posodobljeno” cepivo.

Po štirih odmerkih cepiva, večmesečnem zaprtju, skoraj treh letih krizi prilagojenega pouka in šolanja na daljavo, številnih psihično prizadetih otrocih, neizračunljivi gospodarski škodi in vsakodnevnem nošenju zaščitne maske, ki je postala nekakšna proteza na naših obrazih, žal še naprej govorimo o pandemiji.

Res je, da previdnost ni odvečna, vsekakor se ne smemo prepustiti paniki. Proti koronavirusu imamo danes številna učinkovita orožja in vemo, kako se moramo obnašati. Covid-19 je v veliki večini primerov povsem obvladljiva bolezen, vseeno pa moramo tudi med poletnimi meseci biti pazljivi in preudarni, saj vse kaže, da bomo morali s koronavirusom in njegovimi različicami še dolgo sobivati.

Preberi tudi

Vsi naprodaj!

Uvodnik

Vsi naprodaj!

22.02.2023
Iskati mir, moliti zanj!

Uvodnik

Genetika in rojevanje otrok

Uvodnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme