Nepremagljiva je moč življenja

Piše: P. Jan Cvetek

Letošnjo Veliko noč bomo praznovali vsaj malce bolj veseli, ker smo za silo vendarle premagali pandemijo koronavirusa in bodo lahko naša druženja bolj sproščena – čeprav še vedno s kančkom previdnosti. V naše molitve bomo vpletli vse, ki so zaradi pandemije izgubili življenje, in v skupnem praznovanju utrdili našo vero v nebeško domovino, kjer jih bomo zopet srečali. Toda na drugi strani se v srcu poraja žalost zaradi agresije brez primere, ki se izvaja nad našimi vzhodnoevropskimi brati Ukrajinci, in različnimi poskusi izbrisov njihove identitete. Podobni scenariji so bili že navzoči v prejšnjem stoletju, toda zdi se, kot da spoznanja iz njih za nekatere nimajo nobene vrednosti več.

Velika noč in njena vsebina ima na to temo pomenljive odgovore: Nepremagljiva je moč življenja, nepremagljiva je moč vere in upanja v Jezusa Kristusa, Stvarnika in Odrešenika. Zlo ne more zmagati nikoli, to trdno verujemo – toda zakaj je do njegove zmage potrebnih toliko nedolžnih žrtev, toliko prelite krvi in ruševin preprostih bivališč in zatočišč za bolne in komaj rojene? Zakaj Bog dopušča vse to?

V odgovor mi prihaja na misel stavek iz Svetega pisma, izrečen Mariji: “in tvojo dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src…”, da se zlo razkrinka v vsej svoji črnini in je tako lahko uničeno. Jezus Kristus je nedolžno Jagnje, ki je bilo darovano in se vedno znova daruje v odrešenje sveta. Tudi v vseh, ki trpijo, ki mu postajajo podobni v smrti! Tudi ob Jezusovem trpljenju bi si lahko postavili vprašanje, zakaj je moral trpeti. In zopet bi lahko rekli: da se razodenejo misli src, da se zlo razkrinka, poimenuje in uniči. Zmaga življenja je po Jezusu postala večna, zmaga zla pa je zgolj začasna. In ta začasnost zla naj nas nagiba k dejanjem ljubezni in solidarnosti, naša srca namreč niso samo prostor, kjer se kopičita zlo in tema, ampak so predvsem prostor, iz katerega lahko žarita svetloba in dejavna ljubezen do vseh, ki potrebujejo našo pomoč!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme