Neiztrohnjeno srce naše kulture

Piše: Julija Cotič

Svet se spreminja, z njim tudi kultura. Kaj naj torej praznujemo danes, ko zgleda, da se vse skupaj vrti v smer vsesplošne, globalne kulture, ki je razpeta med vse in nič? Kam naj gledamo?

Ko nečesa ne poznam se vedno rada obrnem na nezmotljive korenine: izraz “kultura” izvira iz “gojenja”.

Na dan slovenske kulture praznujemo, kar spaja preteklost edinstvenih, trdnih korenin in kaotično sedanjost, uprto v mrežo svetovnega dogajanja in novih obzorij. V tem dogajanju pa zasedamo svoj prostor tudi mi, ki gojimo slovensko kulturo.

Študij literature in jezika, ki se mu trenutno posvečam, me večkrat spomni, naj vzamem v roke slovenska (in druga) literarna dela. V njih naletim na večne občutke in vprašanja, ki še vedno lahko navdihnejo sodobnega človeka in marsikaterega sodobnega umetnika: Je ljubezen močnejša od razuma? Ali je domovina res povsod, kamor pelje Župančičev sopihajoči vlak? Ali bi lahko hlapec Jernej danes dosegel svojo pravico? Podobno se dogaja povsod, kjer se uzremo na besede, slike, note, posnetke nekoga, ki je glas podaril svoji kulturi. Ali ni prava čarovnija, da lahko na tak romantičen način neprestano ustvarjamo mostove med preteklim, sedanjostjo in še ne doživetim? Ali ni to ustvarjanje večnosti? Prepričana sem, da je naša kultura zaklad z neprecenljivim bogastvom, ki se brezpogojno daje na razpolago prav vsem. Od tega živijo zbori, kulturna, športna, glasbena in številna druga društva, ki jih je v naši sredi na pretek. Ali niso dokaz, da gojimo rodovitna tla? To je sad neprestanega zavzemanja in skrbi. In prav zaradi tega je srce naše kulture še “neiztrohnjeno”, kot je dejal pesnik, ki mu je posvečen današnji dan.

Naj se še posebno na dan slovenske kulture spomnimo, kako je naša še vedno zelo bogata in še zdaleč ne zastarela, če znamo ustvarjati omenjene mostove. Praznujmo današnji kulturni praznik z zavestjo, da lahko v našo še vedno zaupamo. Skrbno pa jo negujmo v vseh preostalih dneh v letu.

Preberi tudi

Čemu sploh služi spomin?

Uvodnik

Migranti, grožnja ali vir?

Uvodnik

Mesec verskega tiska

Uvodnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme