Kolesarjenje proti jedrskemu orožju

Spomin na boleči in sklepni dogodek 2. svetovne vojne, ko sta ameriška bombnika spustila nad japonskima mestoma Hirošima in Nagasaki 6. in 9. avgusta atomski bombi, je temelj, na katerem je pred štirimi leti nastala miroljubna pobuda Mir na kolesu (Pace in bici). Dogodek koordinira združenje Beati i costruttori di pace, ki v sodelovanju s Prijatelji kolesa krepi senzibilizacijo občanov glede tematike obstoja in nevarnosti jedrskega orožja in spodbuja vključitev krajevnih uprav v svetovno združenje, poimenovano Župani za mir, ki ga vodi ravno župan iz Hirošime.
Čeprav je pobuda nastala na točno določenem zgodovinskem in ciljnem izhodušču, velja poudariti, da je v času in ravno ob letošnji izdaji razširila svojo simbolno podlago, saj kot so ob prisotnosti tržaške podžupanje Fabiani Martini na predstavitveni tiskovni konferenci poudarili ostali organizatorji, je teža manifestacije usmerjena v čezmejno ‘podiranje’ mej.
Začetni del proge, ki jo bodo kolesarji zaključili v četrtek, 9. avgusta, v Avianu, kjer domuje ameriška vojaška baza USAF, ki hrani vrsto jedrskega orožja, so namreč prireditelji postavili v Poreč. Mirovniki so se od tod tudi po progi nekdanje Porečanke, to je železniške proge, ki je v obdobju med leti 1902 in 1935 povezovala Trst s Porečem, podali pod pekočim avgustovskim soncem preko Buj in Vižinade do Izole in Kopra vse do našega zalivskega mesta in nato naprej do laških naselij in Cervignana, Latisane, Portogruara, Pordenona in končnega Aviana. Tridnevni program pa je vseboval veliko pomembnih trenutkov. Naj omenimo le srečanje slovenskih in hrvaških obmejnih županov v Sečovljah, obisk tržaškega Muzeja vojne za mir de Henriqueza in svečanost v parku nekadnje umobolnice pri Sv. Ivanu (kjer je iz semena kakija, taistega, ki je preživel učinke jedrske bombe v Nagasakiju, pognalo lepo drevo). Kolesarji pa so se idealno podali na idealno krožno pot, na kateri so se z začetno slovesnostjo v Poreču spomnili bombardiranja v Hirošimi, sklepno etapo v Avianu pa bodo obeležili s spominom na dogodek v Nagasakiju izpred 67 let.

IG

Mirovniška pobuda poteka že četrto leto

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme