“Danes se začenja naša skupna pot!”

Piše: Matevž Čotar Fotografije: Diocesi di Trieste, damj@n, MČ

Umestitev novega tržaškega škofa msgr. Henrika Trevisija

Posebno slovesna je bila tretja velikonočna nedelja v Trstu, saj je bil 23. april dan, ko je v Trst prišel in tudi uradno prevzel tržaško škofijo msgr. Henrik Trevisi. Novi tržaški škof se je že v zgodnjih popoldanskih urah mudil na Vejni, kjer se je srečal z družinami in mladimi iz tržaške škofije. Pred kipom Marije iz Fatime je tudi zmolil in prosil Marijo, naj kot mati varuje škofijo in mesto Trst. Iz svetišča se je msgr. Trevisi v častnem spremstvu lokalne policije odpeljal do katedrale sv. Justa, kjer sta ga sprejela tržaški župan Roberto Dipiazza in odbornik Dežele FJk Pierpaolo Roberti. preddverju katedrale so škofa častno pozdravili predstavniki vojaških in policijskih enot, ki delujejo na območju Trsta. V cerkvi sta ga sprejela apostolski administrator msgr. Giampaolo Crepaldi in petje zbora Cappella Civica iz Trsta, ki ga je s skladbo Ecce Sacerdos Magnus (maestro Brisotto jo je napisal prav za to priložnost) spremljalo do zakristije. Zbor, ki ga je vodil maestro Roberto Brisotto, na orglah pa spremljal Riccardo Cossi, je spremljal in obogatil slovesno sveto mašo, ki jo je uvedel msgr. Crepaldi, ki je v imenu duhovščine izrekel dobrodošlico novemu škofu. “To je poseben dan za našo škofijo. Dan radosti in milosti, za kar se moramo zahvaliti Bogu, ki nam je poslal msgr. Henrika,” je z veseljem poudaril. Sledilo je branje papeške bule o imenovanju, po katerem je goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli s slovesnimi besedami tudi uradno ustoličil novega tržaškega škofa z mitro in pastoralom.

Novemu tržaškemu škofu sta izrekla dobrodošlico in ga pozdravila patriarh Francesco Moraglia in tržaški župan Roberto Dipiazza. Msgr. Moraglia je zbrane pozdravil v imenu škofovske konference Triveneta. Zahvalil se je msgr. Crepaldiju, ki je trinajst let služil tržaški cerkvi, in voščil veliko sreče msgr. Trevisiju. Spomnil je na poslanstvo škofov, ki so pravzaprav pravi apostoli našega časa. Msgr. Crepaldiju se je tržaški župan zahvalil, ker je z modrostjo in ljubeznijo vodil škofijo in bil vedno dragocen sogovornik. Pozoren je bil na večkulturnost našega mesta in močno spoštoval tudi druge vere. Trst je stičišče več kultur in je preživel kočljive zgodovinske trenutke, je spomnil Dipiazza, ki je poudaril pomembne spravne dogodke, ki smo jih bili deležni v teh letih. Dramatične zgodovinske bolečine ne smemo ponoviti, saj moramo naprej graditi Trst, ki mora biti mesto dialoga, je še dodal župan in voščil srečno pot novemu škofu.

Sveto mašo je nato daroval novoustoličeni škof msgr. Henrik Trevisi ob prisotnosti duhovnikov tržaškega in širšega območja ter somaševanju več škofov, med katerimi so bili, poleg že omenjenih msgr. Redaellija in msgr. Moraglie, tudi cremonski škof msgr. Antonio Napolioni, videmski nadškof msgr. Andrea Bruno Mazzocato, škof mesta Treviso msgr. Michele Tomasi, koprski škof msgr. Jurij Bizjak, murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, celjski škof msgr. Maksimilijan Matjaž, reški nadškof msgr. Mate Uzinić in slovenski apostolski nuncij msgr. Jean Marie Speich. Katedralo so do kraja zapolnili verniki, v prvih vrstah so sedele tudi lokalne in državne avtoritete, med temi tudi senatorka Tatjana Rojc in generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc. Slavnostnemu dogodku pa so sledili tudi na zunanjem prizorišču, kjer so namestili projecijsko platno.

V svoji prvi homiliji je škof Trevisi prisrčno pozdravil vse prebivalce mesta Trst in prijatelje ter vernike, ki so prišli iz Cremone (z avtobusom se jih je pripeljalo kar 250). Zahvalil se je vsem duhovnikom in škofov, ki so ga spremljali, in tudi tistim, ki niso mogli biti navzoči, a so bili vseeno združeni v molitvi. Prisotnim je povedal, kako lep trenutek je doživel z družinami na Vejni, kjer so molili, da bi naša Cerkev postala “družina družin” in občutila tisti zdrav družinskim duh, ki izžareva soudeležbo, potrpežljivost, medsebojno poslušanje, soodgovornost, tudi ob izčrpanosti, težavah in porazih, ki jih vsi doživljamo. “Molili smo za mir,” je poudaril msgr. Trevisi. “Tudi jaz vam danes iz te katedrale glasno oznanjam: Kristus je vstal. Naučimo se gledati Vanj, da bi našli razloge za upanje in s tem tudi pot bratstva. On hodi z nami! Pogosto se znajdemo v situacijah, ko se pogovarjamo z žalostnimi obrazi. Za to obstaja veliko razlogov. Med temi so tudi tisti iz zgodovine: in tukaj pred oltarjem se spominjamo vseh žrtev genocidov, vojn in neizmerne človeške hudobije. Pravkar berem knjigo z naslovom Nadvse grenki Jadran. Zaupajmo zato Bogu žrtve rižarne, fojb ter vse druge žrtve in vzkliknimo: Nikoli več! Nikoli več!” je glasno povedal škof. Žal smo grozotam priča še danes, žalostno opaža, saj je naš svet še vedno okrvavljen s številnimi bratomornimi vojnami, pokoli in bedo, ki rojeva begunce in obup. Škof je namenil misel tudi delavcem in povedal, da z zaskrbljenostjo spremlja usodo Wartsile in njenih zaposlenih. Žalosti ga strah za delovna mesta in prihodnost družin, za gospodarstvo in politiko, ki ne zagotavljata prave zaščite za mlade, ženske in šibkejše. Vsi smo zato poklicani h gradnji bolj človeškega mesta, varnega družinskega okolja, v katerem se lahko vsakdo počuti kot doma, in sicer dobrodošel, spoštovan, zaščiten in cenjen. “Bog nam še vedno govori, omogoča razumevanje zgodovine in obnovo upanja. Poklicani smo, da se vrnemo k iskrenemu in strastnemu poslušanju Gospoda, ki se nam približuje. Vprašajmo se, ali Ga dovolj poslušamo, kakšen prostor Mu damo, koliko časa namenimo živemu evangeliju. Le z razvijanjem naše duhovnosti bomo lahko ponovno odkrili naše Božje poslanstvo. Trevisi je nato spomnil tudi na besede papeža Frančiška, ki pravi, da ne smemo pustiti, da nam ukradejo misijonsko navdušenje, veselje do evangelizacije in upanje. Ne smemo zgubiti priložnosti, da bi bližnjemu razglašali evangelij. To poslanstvo, ki smo ga prejeli od Boga, pripada vsem: duhovnikom, redovnikom in laikom, mladim in starim, je sklenil škof.

Med homilijo je Trevisi spregovoril tudi nekaj besed v slovenščini, pred kamero za TDD RAI pa je povedal, da bo slovenščino še poglobil in izboljšal. Slovenska beseda je med slovesnostjo odmevala tudi med branjem evangelija, berila in prošnje. Med obhajilom pa je zadonela še slovenska pesem, za katero je poskrbel priložnostni zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta pod vodstvom Bogdana Kralja in ob spremljavi Tomaža Simčiča na harmoniju.

Ob koncu doživete slovesnosti se je tržaški škof zahvalil vsem za nepozaben dan. “Zdaj se začenjajo naša skupna pot, razmišljanja, načrtovanja, delovanja in upanja,” je pred blagoslovom še dodal Trevisi.

Preberi tudi

Kdo je danes svetnik?

Kristjani in družba

Bratsko srečanje “Čudovita znamenja”

Kristjani in družba

Kaj iščemo in česa nas je najbolj strah?

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme