Zaupanje je temelj za razvoj EU

Katarski korupcijski škandal pretresa Evropski parlament, ki doživlja enega najtežjih trenutkov v svoji zgodovini. Živimo namreč v času, ko evropske državljane tarejo gospodarske posledice pandemije, vojna pa je poleg porasta življenjskih stroškov, naraščajoče inflacije, energetske krize in podnebnih sprememb na vrhu najbolj perečih problemov in izzivov tega časa.
Zadnje ankete pravijo, da se večina državljanov EU strinja z evropskim odzivom na vojno v Ukrajini, kjub temu pa številni menijo, da njihovo življenje ne bo nikoli več tako, kot je bilo pred sporom – delež tistih, ki imajo splošno pozitivno mnenje o EU, se je zmanjšal. S katarskim škandalom bodo morale evropske institucije dokazati, da so sposobne premostiti še to krizo. Za njihovo verodostojnost gre!
“Škandali so za Evropo zelo škodljivi, pomembno pa je, da se tudi od njih česa naučimo, da najdemo primerna orodja in napake popravimo,” je poudaril prof. Romano Prodi, znani politik in evropeist, ko se je prejšnji teden v Gorici pogovarjal o prihodnosti Evrope z nekdanjim predsednikom RS Danilom Türkom. Oba poznata evropske institucije in sta si v svoji karieri nabrala bogate izkušnje na evropskem in mednarodnem prizorišču.
EU se je morala že večkrat spopasti z globokimi krizami, ki pa niso nujno zlo, so tudi priložnost za rast, ko se uspešno soočamo z njimi. EU je vsakič dokazala, da jih zna premostiti in je lahko močan in odločilen akter na svetovnem zemljevidu, če njene države najdejo skupno politično voljo in složno nastopijo pred svetovnimi velikani. Izkušena politika sta povedala, da se EU zanaša na enotnost članic, toda enotnost je sredstvo, ni cilj. Imeti moramo jasen skupni cilj in na tem graditi enotnost!
Korupcijski škandal je neopravičljiv in Evropski parlament mora najti “svojo pot zdravljenja,” da bo izkoreninil take prakse. Če bistvenih reform v tej smeri ne bo, se bodo vrste tistih, ki jim za EU ni mar, še povečale. Evropske volitve bodo čez manj kot leto in pol, zato si bodo morali politiki resno prizadevati, da bodo državljani ponovno pridobili zaupanje v institucijo, ki jim je trenutno tako daleč.
“Vprašanje zaupanja je centralno, razumeti ga je treba v smislu vizije EU in evropske integracije.” Graditi je treba sodelovanje med posameznimi državami članicami, sledila pa bo krepitev zaupanja tudi v evropske institucije. Verjeti v stabilnost Evrope je v teh časih resnično težko, vendar zaupanje v EU in vrednote, ki jih ta predstavlja, je temelj za razvoj, edina in najboljša pot za staro celino.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme