Uvodnik

Zapleteno je

Piše: Jurij Paljk
“Tudi pri nas, tudi z moje strani, bo za uspešno oblikovanje vlade potrebno nekaj politične potrpežljivosti in veliko modrosti”,

… je dejal predsednik Slovenije Borut Pahor za časopis Delo po nedeljskih volitvah v Sloveniji, ki so prinesle zmago Janezu Janši, a tudi veliko negotovost. Nekdanja slovenska levica je razdrobljena na veliko strank, a je v zafrkljivem tweetu: “Rezultati vzporednih #volitve2018:
KPS 52 sedežev, SDS 25 sedežev, NSi 7 sedežev, SNS 4 sedeži. A je Slovenija zihr v letu 2018”?, ki ga je objavil DamjanTo, veliko resnice.
“Najprej dobi mandat zmagovalec”, je bil jasen predsednik Pahor, ki je še dodal: “Vsaka pomembnejša odločitev v domači, zlasti pa v zunanji politiki, utegne imeti v tem času bolj daljnosežne posledice, kot to sicer velja navadno. Vsi bomo dediči posledic teh odločitev. Zato je tako presneto pomembno, kakšne bodo. Pomembne bodo za vse, za tiste v vladi, opoziciji in za tiste, ki se sicer za politiko prav veliko ne zmenijo. Zato moramo delati čim bolj skupaj, premišljeno in tudi velikopotezno”.
Njegov poziv k modrosti je torej še kako upravičen! Kot je upravičena zaskrbljenost razumnih ljudi v Sloveniji nad nizko udeležbo na volitvah, samo 51,97 odstotka slovenskih volivcev je oddalo svoj glas.
Da je politika zares “umetnost možnega”, nas učijo italijanski politiki. Italijanskemu predsedniku Mattarelli je uspelo prisiliti Gibanje petih zvezd in Ligo, da sta sestavili vlado, ker to zahtevajo zdajšnje razmere v Italiji in v Evropi. Kar se je zdelo nemogoče, je danes v Italiji stvarnost. Premier je sicer Giuseppe Conte, Di Maio in Salvini pa sta njegova namestnika in ministra.
Pustimo se presenetiti!

06.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!