Volitve - udejanjimo našo avtonomno identiteto!

Nekateri se bodo odločili šele zadnji trenutek, morda celo v volilni kabini. Kakorkoli že, pomembno je se zavedati, da je to enostavno dejanje temelj demokracije, na kateri sloni krajevna, državna in mednarodna ureditev.

Seveda si ne moremo zakrivati oči pred današnjo klavrno podobo nekaterih politikov, ki imajo odgovornost udejanjati demokratična načela ter odločati o blaginji vseh nas. Po drugi strani pa je posploševanje zgrešeno. Še posebno ne gre istovetiti slabih dejanj posameznikov ali skupine ljudi s širšim pojmom politike in demokracije. Zaradi tega se ne smemo odpovedati naši državljanski dolžnosti in pravici. Vedno so namreč osebe, ki so vredne našega zaupanja in se za prave stvari resno zavzamejo.

Za nas Slovence so te upravne volitve pomembne v občinah Devin-Nabrežina, Gorica in Krmin. O tem pričajo številne kandidature na raznih listah. Med temi so kandidati SSk, ki nastopajo z lastno listo v Devinu-Nabrežini, v podporo županskemu kandidatu Vladimirju Kukanji, in na listi Demokratske stranke v Gorici, v podporo županskemu kandidatu Giuseppeju Cingolaniju. Izbiro različnega načina nastopanja je narekoval volilni zakon, ki na podlagi večinskega sistema oškoduje manjše stranke.
V obeh občinah je občinsko upravo vodila desnosredinska koalicija, za katero ni potrebno razlagati, kakšen je njen odnos do nas. In ne gre le za uporabo jezika, dvojezične napise ipd. Gre tudi za razvoj in za upravljanje ozemlja, ki je za našo narodno skupnost prav tako pomembno. In gre tudi za potrebo po avtonomiji od vsedržavnih teženj, ki do krajevne specifike nimajo posebne pozornosti in tudi ne zanimanja. Preprosto, obrniti moramo stran!

To so razlogi, na podlagi katerih je potrebno graditi našo odločitev za glasovanje. Lahko se odločimo, da se z glasovanjem poistovetimo z vsedržavnimi političnimi težnjami. Lahko pa naš glas in preferenco damo tistim silam, ki so dovzetne za našo krajevno stvarnost, ker so njen izraz. Med temi je Slovenska skupnost – zbirna stranka Slovencev v Italiji.

Podpora listi in kandidatom SSk v Devinu-Nabrežini in preferenca kandidatom SSk na listi Demokratske stranke v Gorici sta način, kako lahko udejanjimo našo avtonomno identiteto in se predstavimo kot enakopraven politični subjekt. Danes je to temeljna potreba naše narodne skupnosti v Deželi FJk in še posebej tam, kjer potekajo volitve. Časi, v katerih živimo, so pokazali, kako nevarno je, ko odločitve o nas in o našem prostoru poverimo drugim. Danes je zelo jasno, da je to huda napaka. Resnost in kakovost naše slovenske narodne skupnosti se morata dvigniti na raven subjekta. To pa ne pomeni, da se bomo šli nacionalizma, zaprtosti ali ne vem še česa. Nikakor ne! Gre za to, da smo kot narodna skupnost polnopravni in enakovredni politični subjekt, ki ima vizijo o prihodnosti družbe in območja, na katerem živimo in delamo. Vse to z gotovostjo lahko udejanjijo kandidati SSk. Zato je prav, da smo jim ob strani in jim v nedeljo in ponedeljek množično oddamo glas in preferenco.

Julijan Čavdek

Le nekaj dni nas še loči od upravnih volitev, ki bodo potekale 6. in 7. maja. Prišel je torej čas, ko se mora vsak sam odločiti kako in kaj. Pri tem je verjetno veliko različnih navad. Nekateri so se že zdavnaj odločili. Drugi še ugibajo in preučujejo volilno gradivo, ki so ga v teh dneh prejeli na dom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme