Več kot samo postni koncert

Pravi užitek za ušesa in dušo je bil v petek, 5. aprila, v cerkvici Marije Pomočnice na Jazbinah postni duhovni koncert Krona s trnja venec je njegov, ki ga je organiziralo Združenje cerkvenih pevskih zborov iz Gorice v sodelovanju z Zvezo slovenske katoliške prosvete. Šlo je za več kot koncert, za večer, ki je ob izbranih biserih sakralne glasbe, povsem primerne za postni čas, ob globoki duhovni misli vabil k zbranosti in molitvi.
Po uvodnem pozdravu odbornice ZCPZ Martine Gereon, ki se je zahvalila gostiteljski župnijski skupnosti (prisotna sta bila tudi dekan Marijan Markežič in župnik iz bližnjega Moša Maurizio Qualizza) in nastopajočim, je g. Mirko Butkovič zaigral na orgle Bachovo skladbo, imeniten uvod v tak večer. Bach je zazvenel še dvakrat: dva stavka iz Suite št. 2 v D-molu je občinstvu poklonil čelist Luca Bregant. Mešani pevski zbor Jazbine-Pevma je pod vodstvom Zdravka Klanjščka zapel Levičnikovo Večerjo zadnjo in ganljivo Bratuževo Strašno trpiš, v kateri se je izkazal solist Martin Srebrnič. Manjša, a odlično ubrana zasedba Dekliške vokalne skupine Bodeča Neža je zapela dva gregorijanska korala. Ob Butkovičevi orgelski spremljavi je s svojim toplim sopranom odpela dve pesmi mlada Ivana Jug: mirno lahko zapišemo, da se tak glas v naših logih gotovo ne rodi vsako leto! Na koncu je stopil v prezbiterij še Mešani pevski zbor Hrast: pod taktirko Hilarija Lavrenčiča je zapel krasno Ubi caritas norveškega skladatelja Ole Gjeila, pretresljivo Crucifixus Antonia Lottija, vedno lepi Mozartov Ave Verum in čudovito Pesem žalno poje Hugolina Sattnerja ob spremljavi godalnega kvarteta (Aleš Lavrenčič, Blaž Terpin, Joahim Nanut in Jurij Lavrenčič).
Vmes je g. Butkovič z nekaj postnimi mislimi ponudil nekaj “hrane” za dušo. Povedal je, da smo v svetem postnem času poklicani, da razmišljamo o Kristusovem križu in trpljenju. “Skrivnost križa je umeščena v okvir Božjega načrta in Jezusovega prihoda na svet”. Nadnaravni cilj stvarjenja je zedinjenje z Bogom. Toda greh je globoko spremenil red stvarstva. In Bog je hotel poslati na svet svojega Sina, da bi z žrtvovanjem svojega življenja uresničil odrešenje ljudi. “Križ razodeva Božje usmiljenje in pravičnost”. Devica Marija naj nas uči stati pod križem. Post je tudi čas dobrih del in notranje prenove, je dejal g. Mirko. Na križu nam Jezus daje zgled ljubezni, pokorščine, ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. Pomembno je, da se ne navezujemo na zemeljske stvari. V srce si vtisnimo, da smo lahko z molitvijo in dobrimi deli tudi mi “soodrešeniki s Kristusom in sodelavci njegovega zveličavnega križa in vstajenja”. / DD

ZCPZ Gorica / Jazbine: postni duhovni koncert “Krona s trnja venec je njegov”

Slike

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme