Kristjani in družba

V središču razmišljanj bo sprava

V središču razmišljanj bo sprava

Trst / Predstavitev predavanj Katedra sv. Justa

V sredo, 6. marca, so nadškof Giampaolo Crepaldi, vikar msgr. Ettore Malnati in maestro Elia Macri, v sejni dvorani nadškofije v Trstu, predstavili ciklus predavanj v postnem času Katedra sv. Justa. Dogodki so se pričeli včeraj, 13. marca z Mašo v H-molu,
mojstrovino Johanna Sebastiana Bacha. Koncert so z baročnimi instrumenti izvajali solisti, zbor in orkester glasbene zasedbe Beata Vergine Del Rosario pod vodstvom Elie Macrija.
Na drugem predavanju (20. marca), z naslovom Medjugorje: največja spovednica na svetu, bo spregovoril poljski škof msgr. Henryk Hoser, ki ga je papež Frančišek leta 2017 poslal v Medjugorje kot posebnega odposlanca Svetega sedeža. Naloga škofa je pridobiti čim več informacij o tamkajšnji župnijski situaciji in predvsem o potrebah, ki jih imajo verniki, ki prihajajo na romanje.
V sredo, 27. marca, bo gost kardinal Gualtiero Bassetti, med drugim tudi predsednik vseh škofov, ki bo prisotnim s svojim duhovnim in kulturnim sprehodom obrazložil, kako bi bilo treba gojiti spravo.
Zadnje predavanje (3. aprila) se bo dotaknilo delikatne teme sprave z življenjem. Na vrsti bodo osebna pričevanja nekaterih mladih iz Skupnosti Cenacolo, ki jim je uspelo se rešiti uživanja mamil. Skupnost, ki jo je ustanovila Mati Elvira leta 1983, se je v kratkem času povečala in ima zdaj že 71 “hiš” v Evropi. Skupnost sprejema mlade, otroke in družine v stiski ter jim pomaga.
Letošnji ciklus, kot dokazujeta predvsem zadnji predavanji, je namenjen temi sprave, ki je posebno pomembna in s katero se moramo spoprijemati predvsem v današnjem času, je povedal nadškof Giampaolo Crepaldi. To je tudi napisal v letošnjem sporočilu za postni čas. V biblijski perspektivi je kristjan človek miru. Mir, ki ga oznanja Sveto pismo, ne pomeni le odsotnost vojne, temveč se nanaša tudi na mir med človeškimi odnosi, v harmoniji z Bogom, s samim seboj, z zemljo in prihodnostjo. Nadškof navaja kot primer tragične zgodovinske dogodke sovraštva in nasilja, ki jih je doživel Trst in ki jih predstavljajo Rižarna in Bazovica. Boleče posledice pa ne smejo še naprej obremenjevati sedanjosti in niti prihodnosti Trsta, temveč nas morajo pozvati h globoki spravi ob spoštljivem prijateljstvu.

13.03.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!