V Sloveniji razglašena velika požarna nevarnost po vsej državi

Zelo veliko požarno ogroženost so na upravi za zaščito in reševanje razglasili na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Za omenjena območja je že do zdaj veljala prepoved kurjenja, sežiganja ali uporabe odprtega ognja, puščanja ali odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, od danes pa je prepoved do preklica razširjena na vso državo, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano in policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor, napovedujejo v upravi za zaščito in reševanje.

Občine skladno z uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju v času velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja organizirajo opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov v naravnem okolju. Pri tem morajo sodelovati lastniki, zakupniki oziroma drugi uporabniki zemljišč, inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Zavod za gozdove Slovenije, lovske družine, kmetijci, gasilci, policija in drugi, so še navedli.

V dveh velikih požarih v naravi, ki sta nastala pretekli petek na Primorskem, je ogenj zajel 445 hektarjev površine, od tega 262 hektarjev gozda. Po prvih ocenah je v gozdovih nastalo za 600.000 evrov škode, ocenjujejo na Zavodu za gozdove. Na najmanj 131 hektarjih gozda bo poškodovano drevje treba posekati in gozd obnoviti.

Strokovni delavci zavoda so v preteklih dneh na terenu popisali posledice požarov, ki so nastali ob koncu preteklega tedna. Preliminarna ocena škode v gozdovih, ki vključuje zmanjšan donos od prodaje lesa zaradi predčasnega poseka, manjšo vrednost lesa zaradi poškodb in stroške sanacije, je tako 600.000 evrov, so sporočili z zavoda.

V požaru Petrinje-Črni Kal na območju Kraškega roba je gorelo na 337 hektarjih površine, od tega je 192 hektarjev gozda. Vršni požar je zajel 72 hektarjev gozda, preostalih 120 hektarjev je zajel talni požar. V požaru pri Obrovu (ob cesti Reka-Kozina) pa je gorelo na 108 hektarjev površine, od tega je 70 hektarjev gozda.

Najmanj na površini, ki jo je zajel vršni požar, to je na skupaj 131 hektarjih gozda, bo treba drevje posekati in gozd obnoviti. Poškodovana površina je v zasebni lasti oz. v lastnini agrarnih skupnosti.

Zavod za gozdove bo za poškodovano površino izdelal načrt sanacije ter lastnikom gozdov svetoval posek drevja in obnovo gozda s sajenjem ali setvijo, kjer poškodbe gozda to narekujejo.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je na Veliki šmaren razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v več primorskih občinah ter veliko naravno ogroženost naravnega okolja v vseh ostalih občinah. Tako je prepoved kurjenja, sežiganja ali uporabe odprtega ognja do preklica razširjena na območje celotne države.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme