V Rimski cesti naj bi bilo 17 milijard planetov velikosti Zemlje

V galaksiji Rimska cesta je vsaj 17 milijard planetov v velikosti Zemlje, najverjetneje pa jih je še veliko več, je pokazala študija centra za astrofiziko Harvard-Smithsonian. Odkritje precej povečuje možnosti za najdbo planeta, podobnega Zemlji.
Raziskovalci so s pomočjo vesoljskega teleskopa Kepler ocenili, da okoli 17 odstotkov zvezd v naši galaksiji kroži planet, ki je po velikost podoben Zemlji. V galaksiji Rimska cesta se sicer nahaja okoli 100 milijard zvezd.
Raziskovalce so zanimali planeti v 0,8- do 1,25-kratni velikosti Zemlje, ki svojo pot okoli zvezde opravijo v 85 dneh ali manj.
Planete so iskali s pomočjo mini mrka, ki nastane, ko se planet pomika pred zvezdo. Meritve so morali popraviti na dva načina: izločili so nebesna telesa, ki potujejo mimo zvezde, pa niso pravi planeti, ter ocenili, koliko je planetov, ki jih z merjenjem niso zaznali.
Ugotovitve, ki so jih predstavili na 221. srečanju ameriškega astronomskega združenja v Kaliforniji, kažejo še, da ima približno četrtina zvezd v naši galaksiji t. i. super Zemljo – planet v 1,25- do dvakratni velikosti našega planeta, ki zvezdo obkroži v 150 dneh ali manj. Enak delež jih ima mini Neptun (dva- do štirikratna velikost Zemlje), ki kroži po orbiti 250 dni ali manj.
Večji planeti pa so precej redkejši. Le okoli tri odstotke zvezd ima velik Neptun (štiri- do šestkratna velikost Zemlje), pet odstotkov pa ima plinskega velikana (šest- do 22-kratna velikost Zemlje) z orbito 400 dni ali manj.
Sicer pa so iz Nase sporočili, da so s pomočjo Keplerja prepoznali 461 novih morebitnih planetov. Štirje od njih so manj kot dvojne velikosti Zemlje, njihova orbita pa poteka v takšni oddaljenosti od zvezde, kjer je mogoča tekoča voda, s tem pa tudi življenje.

Izsledki študije centra za astrofiziko Harvard-Smithsonian

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme