V Pilonovi galeriji retrospektiva del Dušana Tršarja

V Pilonovi galeriji so pred kratkim odprli retrospektivno razstavo del kiparja Dušana Tršarja. Pred desetimi leti je Tršar že razstavljal v Pilonovi galeriji, tako kot takrat bodo tudi tokratno razstavo prenesli iz Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki.
Eden izmed lanskoletnih najobsežnejših projektov kostanjeviške Galerije Božidar Jakac je počastil življenjski jubilej, 80 let akademskega kiparja Dušana Tršarja. Retrospektivno razstavo so pripravili v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota in Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.
“S tem se poklanjamo življenjskemu jubileju mojstra skulpture Dušana Tršarja tudi na Severnem Primorskem ter hkrati nadaljujemo uspešno izmenjavo projektov s kostanjeviško galerijo, poimenovano po Pilonovemu prijatelju Božidarju Jakcu”, so zapisali v Pilonovi galeriji.
V tokratnem izboru, ki ga je prvenstveno moral omejiti razstavni prostor v pritličju Pilonove galerije, so se osredotočili na predstavitev polstoletne Tršarjeve ustvarjalnosti z njegovimi najbolj značilnimi deli, ki prevladujejo v posamezni ustvarjalni fazi kiparja.
Najzgodnejša dela iz 60. let, v katerih umetnik brusi svoj izrazni slog v reševanju likovnega problema upodobitve človeške figure v izpeljavah ekspresivne figuralike, predstavljajo z izborom del v svincu. Umetnik prehaja iz realistične manire v oblikovanje vedno bolj shematiziranih oblik človeškega telesa v varjenem železu. V drugi polovici 60. let umetnik ustvarja silhuete iz lesenih lamel, žice in železnih palic, ki upognjene na zgornjem koncu ohranjajo spomin na človeško obliko.
Prehod v 70. leta zaznamujejo skulpture iz fluorescenčnega pleksi stekla, ki ga umetnik osvetli z neonsko svetlobo. Zgradbo objektov in hladen industrijski značaj izbranega materiala umetnik dopolni z barvo, ki postaja vse bolj avtonomen likovni element. V drugi polovici 70. let postajajo skulpture vedno bolj monokromne, kar poudarja transparentnost del in dovoljuje pogled skozi nje.
Osebni stik med kiparjem in materijo prevzame Tršarja, ki od 90. let dalje ustvarja skoraj izključno v bronu. Dela od majhnih do monumentalnih dimenzij preigravajo motive rastlinskih in živalskih oblik.
Razstavo spremlja obsežna monografija, za katero so besedila prispevali Aleksander Bassin, Irma Brodnjak, Goran Milovanović, Robert Inhof in Kristina Tina Simončič.
Razstava, ki jo je v Pilonovi galeriji postavila Tina Ponebšek, bo v Ajdovščini na ogled do 25. marca.

Ajdovščina / Na ogled bo do 25. marca 2018

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme