“V dolini tihi je vasica mala ...”

“… v večernem mraku vse že mirno spava”. Tako je pel Lojze Slak, ki verjetno ni mislil na Tolmin, sicer tiho vasico, ki pa vsaj enkrat v letu gotovo ne more mirno spati. V zadnjih desetih letih se namreč v juliju prav v Tolminu zbere na tisoče mladih in starejših ljubiteljev glasbe iz vse Evrope. Skupaj prisostvujejo svojevrstnemu dogodku, glasbenemu festivalu, ki ga v zadnjih dveh letih imenujemo MetalDays (do leta 2012 smo ga poznali kot Metalcamp!). Letošnji festival MetalDays je potekal v čudoviti lokaciji Sotočja pri Tolminu od 20. do 26. julija in je imel v gosteh več kot 70 metal skupin, od novonastalih do starejših in mednarodno poznanih, kot so Volbeat, Megadeth, Sabaton, Children of Bodom.
V kraju, ki spada v Triglavski narodni park, v idiličnem prostoru med hribi, na bregovih kristalno prozorne Soče so organizatorji festivala postavili dva odra: na glavnem, ogromnem odru so nastopale poznane skupine, na manjšem pa new entries, ki se morajo še predstaviti poslušalcem. Med praznikom so se obiskovalci lahko okrepčevali v različnih “kulinaričnih kotičkih”, ki so ponujali hrano za vse okuse, pili v baru, ki je stal tik ob bregu reke Soče, in si ogledovali številne stojnice z oblačili in najrazličnejšimi predmeti.
Festival je bil tudi letos prežet z ljubeznijo do glasbe in s spoštovanjem narave. Da bi organizatorji zaščitili okolje, so namreč prodajali omejeno število vstopnic (12.000), ki so bile sicer razprodane že veliko časa pred začetkom dogodka. Nakupi na območju festivala so bili možni samo s posebno predplačniško elektronsko kartico, na katero so vsakič akreditirali še dodaten evro, ki so ga vrnili, če si prazno embalažo oddal na posebnem zbiralnem mestu.
Obiskovalci MetalDays so si začenjali postavljati šotore na travniku v bližini koncertnega prizorišča že dan pred odprtjem festivala. Število šotorov se je v kratkem pomnožilo, naval ljubiteljev metal glasbe in vseh ljudi, ki so bili tako ali drugače soudeleženi, je pripomogel, da se je število prebivalcev Tolmina zvišalo od 4.000 na skoraj 20.000. To so številke, ki en teden v letu popolnoma spremenijo življenje v vasi. Tamkajšnji ljudje rade volje sprejmejo “miroljubno metal invazijo”, saj so hoteli, bed and breakfast, restavracije in drugi lokali popolnoma zasedeni. Odprli so celo trgovino, ki prodaja samo šotore in opremo za kampiranje, in tri velike markete. Vse to kaže na učinek, ki ga ima dogodek na gospodarstvo Tolmina in okolice.
Letošnji festival je sicer spremljalo v glavnem deževno vreme, ki pa seveda ni skazilo lepega vzdušja. Koncerti so se začeli v ponedeljek, 21. julija, ko je bila headliner finska skupina Children of Bodom, za njo pa so nastopili Švedi Opeth. Kot pravi profesionalci so vžgali 12.000 ljudi, ki so se zbrali pod odrom kljub dežju; deževalo je skoraj do 18. ure, nato pa je posijalo toplo poletno sonce. Med drugimi je v sredo zvečer nastopila danska metal skupina Volbeat, ki uživa velik svetovni uspeh, spremljal pa jih je Rob Caggiano, nekdanji kitarist znane skupine Anthrax. Volbeat so svoje fanse razočarali, saj so po slabih 25 minutah koncerta brez vsakršne razlage ali pozdrava končali svoj nastop. Množica ni mirno sprejela tega obnašanja, zato je moral na oder stopiti eden od organizatorjev, ki je razložil, da je pevec Michael Poulsen moral zaradi težav z glasom končati nastop skupine. Volbeat so se sicer pred koncertom dobre pol ure ustavili s svojimi fansi, se z njimi slikali in delili avtograme, a po tem dogodku je vsekakor v ozračju prevladovala nejevolja, saj se je Poulsen izredno neolikano obnašal in njegovi fansi so mu to zelo zamerili.
Zelo pomemben dan je bil tudi četrtek, 24. julija, ko so nastopili Megadeth, kralji ameriškega thrash. Pod vodstvom Davea Mustainea, ki je bil eden od ustanoviteljev skupine Metallica v 80. letih, so ponudili občinstvu lep izbor svojih uspešnic. Nastopili so na velikem, tokrat še posebno pozorno in dobro osvetljenem odru; na posebnem velikem HD zaslonu pa so v živo predvajali video posnetke s koncerta. Bil je pravi spektakel!
V petek, 25. julija, je bil zadnji dan festivala MetalDays. Na sporedu sta bila nastopa Britancev My Dying Bride in Nemcev Heaven shall Burn, največjo pozornost pa so priklicali Švedi Sabaton, pomembni predstavniki zvrsti powermetal. Tudi med njihovim nastopom so pomembno vlogo igrali osvetljava, pirotehnični učinki in scenografija (na odru je kraljeval tank, v notranjosti katerega so bili nameščeni bobni). Med dveurnim koncertom je pevec Joakim Broden večkrat nagovoril občinstvo. Prisotne je zabaval s svojim izrednim talentom in s pripovedovanjem anekdot iz svojega zasebnega življenja.
MetalDays so se končali že pred dvema tednoma, Tolmin in okolica sta se vrnila v svojo mirno vsakdanjost …
…le eno okno še odprto je, žalostno dekle, ki sloni na njem, pa lahko potolažimo tako, da ji zagotovimo, da se bodo MetalDays drugo leto ponovili, in sicer od 19. do 25. julija, in tisti teden dolina gotovo ne bo več tako tiha!
Katja Ferletič

Več slik na: http://goo.gl/aSFfsB

Odmeven vsakoletni festival metal glasbe na Tolminskem

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (323)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (324)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (325)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (321)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme