V Čedadu že 57. Dan emigranta

Tudi letos je bilo gledališče Ristori v Čedadu nabito polno.

Na prazniku sta spregovorila poleg domačinov tudi slovenski minister za Slovence po svetu in v zamejstvu dr. Peter Česnik in deželni odbornik Furlanije Julijske krajine za kmetijstvo in gorata obmožja Stefano Zannier, medtem ko je osrednji govor imel ravnatelj dvojezične šole Pavel Petričič iz Špetra David Klodič, čigar odlični govor bomo objavili posebej. Pozdravil je, tokrat zadnjič, saj se mu izteka mandat, čedajski župan Stefano Balloch. 

Letos pa je v Čedadu na povabilo organizatorjev spregovoril tudi tajnik iz urada italijanske vlade za deželne zadeve in krajevne avtonomije Saverio Lo Russo, ki je spregovoril o izvajanju državnega zakona 482 iz leta 1999, ki v Italiji ščiti jeikovne manjšine v Italiji. Povedal je, da je jezikovnih manjšin v Italiji 16, a je gotovo slovenska najbolj številčna in tudi najbolj pomembna. Izpostavil je izjemen pomen dvojezične šole v Špetru in dejal, da je ob dvajsetletnici sprejetja zakona za jezikovne manjšine zakon še vedno aktualen.

Kulturni program dneva emigranta so pripravili gojenci Glasbene matice iz Špetra, pesnica Andreina Trusgnach, ki je letos v Italiji prejela več nagrad, otroci folklorne delavnice na šoli v Špetru in Beneško gledališče, ki je letos uprizorilo Mandragolo v beneškem narečju, prosto povzeto po delu Niccoloja Machiavellija. Prevod in priredbo sta naredila Adriano Gariup in Jasmin Kovic, ki je tudi režirala, medtem ko je Antonio Trinco pripravil imenitne maske iz Nadiških dolin.

Dneva emigranta se je tudi letos udeležilo veliko županov z obeh straneh državne meje, prisotna je bila slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc, bila sta prisotna predsednika krovnih organizacij SKGZ Ksenija Dobrila in SSO Walter Bandelj, deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, državna sekretarka ministrstva za kulturo RS Tanja Kerševan, podpredsednik Odbora za kulturo v DZRS Marko Bandelli ter vrsta drugih političnih in družbenih osebnosti.

Vsako leto je na praznik Svetih treh kraljev v Čedadu v gledališču Ristori Dan emigranta, osrednji in največji praznik beneških Slovencev, ki se spominjajo časov, ko so se beneški izseljenci na praznik Svetih treh kraljev vračali iz Beneške Slovenije v tujino, kjer so delali in živeli kot izseljenci, emigranti.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme