Umrl je kardinal Carlo Maria Martini!

Kardinal Carlo Maria Martini je umrl v Alojzijevišču pri Milanu (Aloisianum v kraju Gallarate), iz milanske kurije so tudi sporočili, da se je odrekel zdravljenju za vsako ceno in tudi nasilnemu prehranjevanju skozi cevko neposredno v želodec.

Kardinal Scola je še sporočil, da bodo truplo karidnala Martinija pripeljali v milansko katedralo v soboto ob 12. uri, medtem ko bo slovesen pogreb za nekadanjim milanskim nadškofom v ponedeljek, 3. septembra, ob 16. uri.

Truplo kardinala Martinija, ki je bil med Milančani izjemno priljubljen, bodo izpostavili že v soboto zato, da bi se od njega lahko poslovilo čim več vernikov in prijateljev. Znano je, da je kardinal Martini v času vodenja milanske nadškofije, ki je največja na svetu, ustanovil tudi t.i. “katedro za neverne”, ki je postala kraj srečevanja in dialoga med vernimi in nevernimi ter je bil tudi zato izjemno priljubljem med vsemi Milančani.

Kardinal Carlo Maria Martini se je rodil leta 1927 v Turinu, milanski nadškof je bil med leti 1979 in 2002, ko se je upokojil in odšel v Sveto deželo, od koder pa je redno spremljal ter komentiral javno življenje v Italiji in svetu. Leta 2008 se je zaradi šibkega zdravja vrnil v Italijo. V red jezuitov, v Družbo Jezusovo, je stopil pri 17-ih letih, pri 25-ih je postal duhovnik, izjemno hitro se je uveljavil kot izjemen učenjak, bil je tudi rektor papeževega bibličnega zavoda in rektor Gregorijanske univerze v Rimu. Kot milanski škof je bil priljubljen in, čeprav Turinčan, postal je sam prebivalec Milana, veliko je pisal za italijanski najuglednejši dnevnik Il Corriere della Sera, izdal izjemno število knjig, predvsem pa je bil “vest Milana”, kot so mu tudi rekli.

Kardinal Angelo Scola, milanski nadškof, je danes, 31. avgusta, sporočil, da je v 85. letu starosti umrl kardinal Carlo Maria Martini, ki je zadnja leta bolehal za Parkinsonovo boleznijo, njegovo zdravstveno stanje pa se je poslabšalo včeraj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme