Tudi starost je lahko koristna

Piše: Ambrož Kodelja

Stari starši, otroci in vnuki

Prav neprijetno sem se počutil, ko sem v Primorskem dnevniku, dne 27. marca 2022, prebral naslov Vloga starih staršev ni vzgoja, ampak razvajanje. Članek se je nanašal na predavanje, ki je bilo na Srečanju pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Kot razberemo iz zapisa, je bila tam povedana tudi tale misel: “Stari starši večkrat razlagajo sinovom, kako naj vzgajajo svoje otroke. Njihova naloga pa ni ta, da vnuke vzgajajo, temveč da z njimi delajo to, česar s svojimi otroki niso mogli: stari starši moramo svoje vnuke crkljati in otroku dajati občutek sprejetosti.”

Ne bi se spuščal v to trditev, niti ne vem, kako je pri predavanju bila povedana, dejstvo je, da so stari starši pravi blagoslov za tiste družine, ki jih imajo. Gotovo, da tudi stari starši, kot tudi starši sami, lahko naredijo kakšno večjo napako pri vzgoji otrok. Za otroka je pomembna celotna vzgoja: s starši in starimi starši, še zlati če živijo pod isto streho ali pa se z vnuki pogosto srečujejo.

Vloga starih staršev se je danes zelo spremenila, zato ker so velike spremembe v načinu življenja pa tudi medsebojnega sožitja. Kljub vsemu pa je pomembno zavedanje, da imajo stari starši še vedno pomembno vlogo v družini, pa tudi v družbi.

Ko otroci odidejo in si ustvarijo svojo družino, so prav vnuki tisti, ki na novo, če je ta okrnjena, pomagajo vzpostaviti ponovno vez med svojimi otroki. Velikokrat se prav ta vez celo okrepi! Res pa je, da ta nova vez med otroki in starši lahko prinese tudi konflikte, še zlasti tedaj, če stari starši iščejo svoje mesto in potrditev zase. Tako so starši pri vzgoji zmedeni, saj se istočasno morajo ukvarjati še s svojimi starši, ki imajo glede vzgoje večkrat popolnoma drugačna stališča od njih. Važno je, da zakonca pred starimi starši delujeta enotno. Tako se le-ti ne bodo čutili odrinjene, onadva pa bosta imeli kaj več časa zase, kar je tudi pomembno.

V nekem zaprašenem zapisu sem opazil misli, ki nam jih je natrosil dr. Trstenjak o starih starših. Tako se glasijo:

– Nadomestni stari starši so tisti, ki imajo redno varstvo vnukov. V vzgojo, ki jo imata pri otrokih starša, se ne vtikata. Pri mnogih starih starših se v tem primeru zapaža pretirano razdajanje, zato pozabljajo na lastne potrebe, kot sta zdravje in počitek.

– Formalni stari starši so tisti, ki so jim vuki nekakšna zabava in jih velikokrat smatrajo za igrače, zato jih tudi razvajajo.

– Oddaljeni stari starši pa so običajno prisotni na praznovanjih in imajo z vnuki zelo malo stika, zato jih imajo vnuki za tujce. Sem spadajo predvsem tisti, ki imajo družinske konflikte, ločeni …  ali pa živijo daleč od svojih otrok. Njim so vnuki dragoceni, vendar običajno jim ne posvečajo več pozornosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme