Število samomorov upada!

To je epo poročanju Slovenske tiskovne agencije na novinarski konferenci poudarila Alenka Tančič Grum z Inštituta za varovanje zdravja v soboto, 7. septembra 2012. . Med samomorilci je bistveno več moških – lani jih je zaradi samomora umrlo 348, žensk pa 89. Po besedah Tančič Grumove že dolga leta velja razmerje, da na štiri moške stori samomor ena ženska. Moški namreč za samomor izbirajo bolj agresivne načine, ki pogosteje pripeljejo do smrti, je razložila, pri ženskah pa je višja stopnja poskusov samomora. Prav tako ženske pogosteje poiščejo pomoč in spregovorijo o težavah kot moški.

Ravno pomoč, tako pomoč bližnjih kot strokovna, lahko pomaga pri zniževanju števila samomorov, so menili sogovorniki na današnji novinarski konferenci pred svetovnim dnevom preprečevanja samomora, ki bo v ponedeljek, 10. septembra. Tančič Grumova je pojasnila, da se je delo, usmerjeno v preprečevanje samomorilne ogroženosti okrepilo, tovrstna preventiva pa je tudi eno prednostnih področij resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja.

Pomembno se ji zdi tako izobraževanje strokovnjakov kot osredotočenje na ogrožene skupine prebivalstva, pa tudi splošna ozaveščenosti med ljudmi, da prepoznajo samomorilne znake pri svojih bližnjih, prijateljih in znancih. Ker je letos tudi evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, je tokrat večji poudarek na področju preventive samomorilne ogroženosti med starejšimi.

Po besedah Anke Zavasnik iz Slovenskega združenja za preprečevanje samomora so ravno starejši nad 65 let najbolj ogrožena skupina. V ta namen bo ta mesec v Mariboru za strokovnjake, ki se ukvarjajo s starejšimi, potekalo izobraževanje o prepoznavanju, preprečevanju in zdravljenju depresije kot najpomembnejšemu dejavniku tveganja za samomor. Na izobraževanje želijo pritegniti predvsem strokovnjake iz vzhodne Slovenije, ki je bolj samomorilno ogrožena – samomorilno najmanj ogrožena je jugozahodna Slovenija.

Je pa ob tem Tančič Grumova poudarila, da je stopnja samomora v Sloveniji na 100.000 prebivalcev lani znašala 21,3 (34,3 za moške in 8,6 za ženske), kar je precej višje od evropskega povprečja. Se pa številka kljub kriznem času znižuje, je dodala. Leta 2000 si je življenje vzelo 588 ljudi, največji padec pa so zabeležili med letoma 2006 in 2007, ko je število s 529 padlo na 434.

Da bi statistika v prihodnje bila še bolj spodbudna, je Tančič Grumova spomnila, da je za ljudi v stiski prvi vir pomoči osebni zdravnik. Če pa je stiska huda, osebni zdravnik pa ni dosegljiv, so na voljo tudi reševalne postaje in psihiatrična klinika, tukaj so tudi različni telefoni društev za pomoč v stiski.

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija sta 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora razglasila leta 2003. Slovensko geslo letošnjega obeleženja je “Čim več luči življenja in čim manj praznih copat”. V štirih slovenskih mestih, v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru, bodo v ponedeljek pripravili spominsko obeležje s 437 pari hišnih copat. Te bodo ponazarjale število lani umrlih v Sloveniji zaradi samomora.

Lani si je v Sloveniji življenje vzelo 437 ljudi, kar je precej manj kot pred desetimi leti, vendar je statistika v primerjavi z evropsko še vedno visoka!

Preberi tudi

“Vi ste luč sveta”

Kristjani in družba

Praznovanje sv. Ane

Tržaška

Praznovanje sv. Ane

09.08.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme