Število beguncev iz Sirije je že preseglo številko 200.000!

Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, se je letošnji avgust že izkazal za najbolj krvav mesec, odkar so Sirijo marca lani začeli pretresati protirežimski protesti in nasilje. V samo treh avgustovskih tednih je bilo namreč po podatkih observatorija ubitih že več kot 4000 ljudi, v 17 mesecih pa jih je bilo ubitih skupno 24.500 ljudi. Združeni narodi medtem zaenkrat ostajajo pri 17.000 ubitih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je medtem iz Sirije v sosednje države zaradi nasilja zbežalo več kot 202.000 ljudi. Samo v zadnjem tednu naj bi se to število po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povečalo za več kot 30.000.

V Turčijo je doslej pribežalo že okoli 75.000 Sircev. Turške oblasti so sicer nedavno sporočile, da za več kot 100.000 beguncev niso sposobne poskrbeti. V Jordaniji je po podatkih UNCHR medtem več kot 60.000, v Libanonu več kot 50.000, v Iraku pa okoli 16.000 sirskih beguncev.

Sirske vladne sile medtem še naprej z letali in tanki obstreljujejo največje sirsko mesto Alep, v režimskem obstreljevanju stanovanjskih poslopij v mestu Majadin ob reki Evfrat pa je bilo ubitih več kot 20 civilistov, med njimi več žensk, še poroča AFP.

Tudi mesto Tripoli v sosednjem Libanonu še vedno pretresa nasilje med privrženci in nasprotniki sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki je v petih dneh terjalo že 14 življenj, kakih 90 ljudi pa je bilo ranjenih.

Število beguncev, ki zaradi krvave državljanske vojne bežijo iz Sirije, je preseglo 200.000, so danes sporočili Združeni narodi. Avgust je medtem z več kot 4000 ubitimi že postal najbolj krvav mesec od začetka nasilja v Siriji pred letom in pol.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme