Kultura

Srebrn na zborovskem tekmovanju v Pragi

Srebrn na zborovskem tekmovanju v Pragi

Piše Metka Sulič: MoPZ Srečko Kumar iz Kojskega v Goriških Brdih

Na začetku novembra je Moški pevski zbor Srečko Kumar, ki prihaja iz Kojskega v Goriških Brdih in prepeva pod dirigentskim vodstvom Bogdana Kralja, dosegel enega izmed večjih uspehov v svoji zgodovini. Na 32. mednarodnem zborovskem tekmovanju in festivalu Praga Cantat 2018 v Pragi je v konkurenci številnih vokalnih sestavov, prihajajočih iz 13 različnih držav z vsega sveta, osvojil v dveh različnih kategorijah tako srebrno kot tudi zlato priznanje.
Moški pevski zbor Srečko Kumar že 40 let združuje okrog 20 pevcev iz Brd, od Kožbane do Cerovega. Ime nosi po posebni in izjemni glasbeni osebnosti, ki je prihajala iz Kojskega. Srečko Kumar je med drugim postavil temelje glasbeni šoli na Obali, bil pa je tudi eden odločilnih pri snovanju glasbenega šolstva na Goriškem. Delovanje zbora se je od leta 2015, ko je vodenje prevzel Bogdan Kralj, spremenilo, saj se vokalni sestav, ki pevce združuje v ljubezni do petja in skupnega druženja, navadno ni udeleževal zborovskih tekmovanj. V letu 2018 pa so se odločili, da sprejmejo ta izziv.
V kategoriji moških zborov je na tekmovanju Praga Cantat vokalni sestav s skladbami Jacobusa Gallusa (Vae Nobis), Franza Schuberta (Die Nacht), Zorka Prelovca (Bela breza) in z obvezno skladbo Bedricha Smetano (Veno) prepričal strokovno žirijo in dosegel srebrno priznanje. Prejel pa je tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne Smetanove skladbe, ki jo je nato še enkrat zapel na zaključnem slavnostnem koncertu ob podelitvi priznanj in nagrad v prekrasni dvorani Državnega gledališča v Pragi pred skoraj 900 pevci.
Moška vokalna skupina je dosegla še eno visoko priznanje, in sicer v kategoriji ljudske pesmi, v kateri tekmujejo prav vsi zbori, prijavljeni na tekmovanje Praga Cantat. V tej kategoriji se je zbor predstavil z izključno slovenskimi ljudskimi pesmimi v priredbah slovenskih skladateljev, zlasti Primorskih. Med njimi so bile rezijanska Tana sarte v priredbi Pavleta Merkuja, Luba vigred se rodi enega najpomembnejših sodobnih slovenskih skladateljev, Lojzeta Lebiča, pa tudi priredba enega najvidnejših goriških skladateljev, Patricka Quaggiata, Ko lani sem tam mimo šel ter Tri Istrske Alda Kumarja.
Moški pevski zbor Srečko Kumar je žirijo prepričal z dobrim programom ter lepim in homogenim zvokom. Predvsem pa je naredil vtis z izbranimi slovenskimi ljudskimi pesmimi, ki so zborovsko tekmovanje v Pragi zagotovo vsebinsko bogato dopolnile. Zbor je tako dobil še ustno pohvalo češkega žiranta za predstavitev in seznanitev tako žirije kot zborov in poslušalcev z odlično sodobno slovensko zborovsko ustvarjalnostjo.

01.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!