Spomin na p. Placida Corteseja na Cresu

Novembra bo minilo 80 let, odkar je v “bunkerju” gestapa na Oberdankovem trgu v Trstu umrl nasilne smrti častitljivi minoritski duhovnik p. Placido Cortese, mučenec zaradi ljubezni in molka, saj nacistom ni hotel izdati imen sodelavk in sodelavcev pri reševanju internirancev, vojnih ujetnikov, Judov, odpornikov.

Nedvomno se bo v Padovi, kjer je deloval, med Slovenci, ki smo bili deležni njegove pomoči, v Trstu, kjer je stekel postopek za njegovo beatifikacijo, in drugje zvrstilo več komemoracij. V mestecu Cres na istoimenskem otoku, kjer se je rodil leta 1907, pa so se ga prisrčno spomnili že na njegov 117. rojstni dan, 7. marca, pri dobro obiskani večerni maši v minoritski cerkvi sv. Frančiška. Daroval jo je p. Ljudevit Maračić, ki je p. Corteseju posvetil biografsko knjigo v več izdajah in je v pridigi poudaril njegovo navezanost na Cres. Somaševala sta gvardijan p. Vitomir Glavaš in p. Matej Milić.

Med bogoslužjem so praizvedli pesem Mučenik ljubezni, ki so jo p. Placidu na čast in kot priprošnjo, da bi bil kmalu prištet med blažene, napisali in uglasbili trije domačini, Marizela Ćormarković, Magda Toić in Ivan Flego.

Mladi strežnik Petar Anđelić, ki je prebral tudi uvodno misel, pa je med vernike porazdelil lističe, na katere so pobudniki dogodka napisali citate iz Cortesejevih spisov in pisem, povzetih iz Maračićeve knjige Creski Kolbe. Lističi naj bodo v oporo domačinom za vsakodnevno razmišljanje kot pripravo na 80-letnico mučeništva zaslužnega rojaka. Vsako sredo pa bodo ob koncu maše molili za Cortesejevo beatifikacijo in zapeli novo pesem.

Preberi tudi

Vstati in stati

Kristjani in družba

Vstati in stati

31.03.2024
Preračunljivost

Kristjani in družba

Preračunljivost

04.02.2024
Postni govori na Radiu Trst A

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme