Slovenijo je prizadela vremenska ujma

Fotografije: STA

Obilnih padavin, ki so predvsem v severnem delu države povzročile poplave, še zdaleč ni konec, smo nekje na sredini padavinskega dogodka, je opozoril meteorolog Brane Gregorčič z Arsa.

Glavnina najmočnejših nalivov se bo selila na jugovzhod države, nato ob hrvaški meji proti severovzhodu države. V 12 urah je sicer padlo rekordno veliko dežja, ki je povzročilo neverjetno škodo na območju Slovenije. Prizori so katastrofalni. Količina padavin, ki je zapadla v 12 urah, je bila še večja od najbolj verjetnih scenarijev, ponekod je padlo tudi okoli 200 milimetrov padavin na kvadratni meter. Hudourniki in vodotoki so začeli poplavljati, ob tem pričakujejo še poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje.

Padavine se bodo nadaljevale tudi čez dan, zaostrene razmere danes pričakujejo na jugovzhodu Slovenije, predvsem na območju Kočevskega, na območju Kolpe in Bele krajine.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je marsikje dostop do prizadetih območij onemogočen. Iz kampa Menina so več ljudi morali reševati s helikopterjem, težave so tudi z zvezami. Policija je na štabu CZ poročala o več smrtnih žrtvah, a konkretnih informacij o okoliščinah še nimajo.

Zaradi poplav več kot 16.000 odjemalcev brez elektrike

Na območjih z močnim deževjem in poplavami prihaja tudi do prekinitev pri oskrbi z elektriko. Trenutno je najhuje na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, na območju Elektra Celje je brez elektrike skoraj 12.000 odjemalcev. Več kot 4000 jih je brez elektrike tudi na območjih Škofje Loke, Medvod in Kamnika.

Največja nevarnost trenutno preti stikališču RTP Dravograd, ki je pod vodo, vendar je objekt pod napetostjo. V primeru naraščanja vode bodo objekt odklopili od 110-kilovoltnega omrežja. Pod vodo je tudi stikališče RP Nazarje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme