Ščitite dostojanstvo ljudi!

Piše: Jurij Paljk

Minuli teden je bila v Rimu volilna skupščina Italijanske zveze katoliških tednikov FISC, katere član je tudi naš Novi glas. Žal je naš Novi glas edini slovenski tednik, ki je včlanjen v FISC. Biti del te zveze je pomembno predvsem zaradi tega, da se širše v Italiji ve, da smo Slovenci prisotni tudi v Cerkvi v naši deželi, česar se zavedajo pripadniki nemške narodne skupnosti v Italiji, ki so se prav tako udeležili srečanja v Rimu in se razveselili dejstva, da je delegat Triveneta v zvezi FISC prvič pripadnik slovenske narodne manjšine v Italiji. Na skupščini smo seveda pregledali stanje tednikov, ki se danes soočajo s čisto novimi izzivi zaradi vse pomembnejšega svetovnega spleta, na katerem nas je že večina katoliških tednikov, predvsem pa je pomembno, da smo izvolili nove člane ožjega vodstva zveze, v katerem bodo prihodnja štiri leta tudi trije predstavniki iz Triveneta (Furlanija – Julijska krajina, Veneto, Tridentinsko in Južna Tirolska). Odgovorna urednika tednika Voce Isontina Mauro Ungaro in tednika La Difesa iz Padove Luca Bortoli sta bila izvoljena za člana državnega sveta v Rimu, medtem ko bo naš odgovorni urednik Jurij Paljk tam kot vodja delegacije vseh tednikov iz Triveneta. 15. decembra letos bodo na prvem sestanku državnega sveta zveze FISC izvolili novega predsednika, ki bo po vsej verjetnosti še štiri leta Mauro Ungaro, saj je na volitvah prejel največ glasov, ter ožje vodstvo. Izzivov ni malo, saj se tudi v Italiji tiskana beseda vse bolj umika objavam in prisotnosti na svetovnem spletu. Spregovorili smo tudi o vse manjšem številu dejavnih vernikov, kar za nekatere katoliške tednike širom po Italiji pomeni, da se morajo v čim krajšem času prilagoditi zahtevam časa. Predvsem pa je pomembno, da je vse več katoliških tednikov pripravljenih na to, da so lahko deležni finančnih sredstev iz državnega zakona za medije, sicer se lahko zgodi, da bodo v prihodnjih letih zaprli vrata svojih uredništev. Dotaknili smo se še vprašanj, kako nagovarjati mlade, ki danes ne segajo več po tiskanih izdajah, kako skušati na sodoben način nagovarjati bralke in bralce, da bi ostali zvesti evangeliju in seveda Cerkvi, v našem primeru tudi slovenski besedi in pripadnosti slovenski kulturi, narodu.

“Komunikacija pomeni ravno tole: povezovati, tkati niti občestva, oblikovati mostove brez postavljanja zidov,” je na posebni avdienci dejal papež Frančišek naši delegaciji. Z nami se je srečal v zgodnjih jutranjih urah 23. novembra. Čeprav slaboten in vidno utrujen, je hotel vsakega posebej pozdraviti; samo tri ure kasneje so sporočili, da je zbolel. Naš urednik je svetega očeta pozdravil v slovenščini in mu izrazil bližino vseh slovenskih vernikov iz Furlanije – Julijske krajine ter mu obljubil molitev, po kateri sveti oče nenehno sprašuje, za kar se je papež Frančišek toplo zahvalil.

Ker so v zadnjih letih tudi na medijski sektor vplivale različne inovacije, je treba “nenehno obnavljati zavzetost za vlaganje v dostojanstvo oseb, za pravičnost in resnico, za zakonitost in vzgojno soodgovornost,” je še zatrdil sveti oče. Katoliški tedniki prinašajo ta modri pogled v domove ljudi: ne prinašajo le trenutnih novic, ki zlahka izginejo, ampak prinašajo človeško vizijo, krščansko vizijo, namenjeno oblikovanju uma in srca, da se ne bi pustili popačiti kričečim besedam ali poročilom, ki z morbidno radovednostjo prehajajo od črnega k rožnatemu in zanemarjajo jasnost belega, je jasno povedal papež Frančišek.

Temeljnega pomena je po papeževem mnenju širjenje sredstev, ki “pred vsiljivostjo digitalnih tehnologij ter zapeljivostjo provokativne in polemične komunikacije” ščitijo vse ljudi, zlasti pa najslabotnejše, mladoletnike, ostarele in osebe s posebnimi potrebami, pri čemer je papež izpostavil spodbujanje državljanske zavesti, svobodo do informiranja in komunikacijsko demokracijo. “Ne igrajte samo obrambe,” je dejal, “ampak ostanite ,v sebi mali‘ in razmišljajte na veliko, saj ste poklicani k veliki nalogi: z besedami in podobami zaščititi dostojanstvo ljudi, zlasti dostojanstvo malih in ubogih, Božjih izbrancev.”

Nazadnje je papež Frančišek še spregovoril o pričevanju, ki “je preroštvo, je ustvarjalnost, ki osvobaja in sili človeka, da zaviha rokave, stopi iz območja svojega udobja in tvega. Da, zvestoba evangeliju zahteva sposobnost tvegati za dobro. In iti proti toku: govoriti o bratstvu v individualističnem svetu; o miru v svetu, ki je v vojni; o pozornosti do revnih v brezčutnem in brezbrižnem svetu. To je mogoče verodostojno storiti le, če najprej pričujemo o tem, o čemer govorimo.”

Preberi tudi

Podpora vere v trpljenju

Uvodnik

Vprašljivi molk

Uvodnik

Vprašljivi molk

28.02.2024
Migranti, grožnja ali vir?

Uvodnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme