Romanje Kraševcev h Gospe Sveti

Piše: Ivan Uršič Fotografije: Ivan Uršič

Na praznik rožnovenske Matere Božje

Na praznik rožnovenske Matere Božje 7. oktobra smo iz kraških župnij Komen in Štanjel poromali h Gospe Sveti na Koroškem v Avstriji, k romarskemu središču s cerkvijo Marijinega vnebovzetja, najstarejši cerkvi, zgrajeni na slovenskem ozemlju, znani tudi po relikvijah sv. Modesta, apostola Karantancev. Tu sta darovala mašo domača župnika Marjan Jakopič in Ivan Bajec.

Romarsko pot smo obogatili s postanki ob pomnikih slovenske zgodovine: na Gosposvetskem polju z vojvodskim prestolom, v Vetrinju s cistercijanskim samostanom in čudovito cerkvijo sv. Dominika, na povratku čez Ljubelj, najstarejši cestni prelaz v Evropi, pa še v spominskem parku koncentracijskega taborišča Ljubelj iz druge svetovne vojne.

Domov smo prispeli ob izzvenu podaljšanega poletja, napolnjeni z blagoslovom čudovitega romarskega dne ob srečanjih s prijaznimi ljudmi iz prelepih koroških krajev v sami srčiki slovenstva in krščanstva, naših korenin, ki nam dajejo oporo in iz katerih rastemo in smo. In kar nam danes, v tako “lebdečem” svetu, pomeni pravo bogastvo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme