Pred občnim zborom naše banke

Piše: Jurij Paljk

Občni zbor Zadružne kraške banke Trst Gorica bo letos končno spet potekal s fizično prisotnostjo članov, in sicer v drugem sklicu v nedeljo, 14. maja, ob 10. uri v dvorani Kinemax v Tržiču. Občni zbor je za predsednika naše edine slovenske banke Adriana Kovačiča najvišji trenutek družbenega življenja za slovensko bančno zadrugo, dan, ko bo vodstvo banke letos predstavilo članom odlične rezultate banke v letu 2022 in bodo skupaj razmišljali o prihodnosti. Rezultati delovanja banke potrjujejo naraščajoče zaupanje strank, ki se kaže v povečanju obsega poslovanja in števila računov. Banka še naprej podpira lokalno skupnost z novimi posojili, upravljanjem prihrankov in donatorstvom. Ker je občni zbor tudi izrednega značaja, upravni odbor Zadružne kraške banke TS GO vabi člane banke, naj se ga množično udeležijo. Na občnem zboru naj se obvezno predstavijo z vabilom, ki so ga prejeli na dom. Na izrednem zboru bodo člani spremenili en člen statuta banke, sledila bo slavnostna podelitev štipendij ZKB za šolsko leto 2021/2022, v rednem delu pa bo na dnevnem redu skupščine 11 točk, med katerimi bo predsedstvo in vodstvo banke predstavilo članom odlične rezultate banke v letu 2022. Sicer pa vodstvo banke vabi vse, ki bi želeli pojasnila, naj se zglasijo v katerikoli od 14 podružnic na Tržaškem in Goriškem.

Tako sem tudi sam nenapovedano šel na glavni sedež naše banke na Opčine. V petek, 4. maja, zgodaj zjutraj sem namreč med televizijskimi poročili videl, kako je bila Evropska centralna banka (ECB) in njena predsednica Christine Lagarde v vidni zadregi na tiskovni konferenci. Neka kolegica jo je namreč preprosto vprašala, ali se zaveda, v kakšne težave spravlja družine, ker ECB nenehno zvišuje osrednje obrestne mere za območje evra. To je storila namreč že sedmič, gre za rekorden niz zaostrovanja denarne politike. Od julija lani so tako obrestne mere narasle za 3,75 odstotne točke. Christine Lagarde je odgovorila, da to počno, ker hočejo zaustaviti inflacijo, in po mučni tišini le rekla, da ji je žal za družine, ki so se znašle v velikih težavah. Dodala je tudi, da po njenem mnenju ni še konec zaostrovanja. Svet ECB si z dvigovanjem obrestnih mer in postopnim umikom kriznih programov odkupov vrednostnih papirjev prizadeva obrzdati inflacijo v evrskem območju, ki kljub umiritvi v zadnjih mesecih ostaja zgodovinsko gledano zelo visoka. In prav zato, da bi bolje razumel, kaj se dogaja, sem odšel na Opčine, kjer sem se pogovoril z ravnateljem Adrianom Kovačičem, izvršno direktorico Emanuelo Bratos, namestnikom direktorice s polnimi pooblastili Deanom Rebecchijem in namestnikom direktorice Ivom Cotičem. Preprosto sem jim razložil, zakaj sem prišel. Direktorica banke Emanuela Bratos je bila vesela vprašanja tudi zato, ker sama najbolje pozna težave, s katerimi se soočajo tako družine kot tudi banka v sedanjem času. Obrestne mere za posojila se višajo iz dneva v dan, ECB z dvigovanjem obrestne mere seveda ne pomaga, ljudje so zaskrbljeni, a direktorica mi pove: “Pomembno je, da se naše stranke z nami pogovorijo, da skupaj vidimo, kako naprej. Jasno pa je, da so postala posojila dražja, kar je za tiste, ki jih imajo, večkrat mučno, a ponavljam, da se je treba pogovoriti, tu smo zato, da skušamo pomagati, najti najboljše rešitve za vsakogar, tako za zasebnike kot za podjetja.” Vsi štirje sogovorniki so mi potrdili isto, na voljo so za pogovor, skupaj lahko najdejo najboljše rešitve za vsakogar.

Zadružna kraška banka Trst Gorica je naša banka, to sem že večkrat zapisal, ker je to pomembno povedati v teh negotovih časih, ko smo v primežu posledic negotovih finančnih in družbenih razmer, posledic pogubne vojne v Ukrajini, a tudi nenadzorovanih finančnih špekulacij in divjega ter nenadzorovanega podraževanja osnovnih življenjskih dobrin, kot so hrana, gorivo, električna energija. In v sedanjih razmerah je še kako pomembno, da ima naša narodna skupnost v Italiji svoj bančni zavod, ki nam je blizu. Prav zato moramo člani ZKB Trst Gorica v nedeljo na občni zbor!

ZKB: tudi leto 2022 v znamenju rasti in razvoja

Računovodski izkazi za leto 2022 edine lokalne banke s sedežem v Trstu potrjujejo naraščajoče zaupanje strank, ki se kaže v povečanju obsega poslovanja in števila računov. Banka še naprej podpira lokalno skupnost z novimi posojili, upravljanjem prihrankov in donatorstvom.

Številke, ki jih bo banka predstavila članom, so izjemno pozitivne in posledica odličnih rezultatov, ki jih vsaka na svojem območju pristojnosti dosega 14 poslovalnic, razpršenih po tržaški in goriški pokrajini.

Krediti strankam so zabeležili izrazit porast (+12,3 %). Povečale so se tudi skupne vloge (+3,4 %). Kot posledica tega je obseg vlog in posojil porasel za 77 milijonov EUR (+6,4 %) na skupaj 1,3 milijarde EUR. Nova posojila, namenjena predvsem družinam za nakup glavnega prebivališča ter malim in srednje velikim podjetjem za razvoj poslovanja, znašajo 107 milijonov EUR. Konstantna rast števila transakcijskih računov, ki jo beležimo v zadnjih letih, se je nadaljevala tudi v letu 2022. Banka je odprla 1625 novih računov (+4 %), skupno število računov pa znaša že 19.700 razmerij. Dobiček znaša 2,8 milijona EUR, kar je 140 % več kot v prejšnji poslovni dobi.

“Leto 2022 je bilo po zaslugi odločnosti banke in naših strank – družin in podjetij – leto ponovnega zagona. O tem pričajo zaključni rezultati, a tudi podpora pomembnim projektom, kot so superbonus (in druge subvencije, povezane z obnovo nepremičnin) in stanovanjski krediti za mlade. Pozitivne rezultate spremljajo organizacijske izboljšave, s katerimi bolje komuniciramo in svetujemo svojim strankam. Odličen odziv nas spodbuja, da nadaljujemo in še pospešimo razvoj, da se še bolje odzovemo na potrebe naših poslovnih partnerjev in strank,” je povedala izvršna direktorica Emanuela Bratos.

“Smo odraz prostora, v katerem poslujemo: banka, povezana z družinami ter malimi in srednje velikimi podjetji. Delujemo kot gonilo lokalnega gospodarstva in ustvarjamo uspešen krog, ki se začne z zbiranjem in upravljanjem prihrankov prebivalstva, se napaja s ponovnim vlaganjem teh sredstev v lokalno gospodarstvo v obliki kreditov podjetjem in družinam ter konča s podporo rasti in zaposlovanju v naši skupnosti. Podatki za leto 2022 potrjujejo izpolnjevanje našega poslanstva,” doda predsednik ZKB Adriano Kovačič.

ZKB TS GO ima 14 poslovalnic, 104 zaposlene in 3723 članov. Banka je pridružena Zadružni bančni skupini Cassa Centrale Banca, ki je na nacionalnem ozemlju prisotna z 68 bankami in 1500 poslovalnicami. Skupina šteje 11.000 zaposlenih in približno 450.000 članov.

Preberi tudi

Prelomen trenutek za EU

Uvodnik

Na mladih svet stoji!

Uvodnik

Podpora vere v trpljenju

Uvodnik

Ob šolskem solsticiju

Uvodnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme