Poseben poklon zamejskim skladateljem

Z Vrabčevo Zdravljico, ki so jo skupno zapeli člani Mešanega pevskega zbora F. B. Sedej iz Števerjana, Zbora Jacobus Gallus iz Trsta in Mešanega pevskega zbora Obalca iz Kopra, se je v petek, 27. oktobra, končal zadnji izmed treh koncertov iz cikla z naslovom Zapojmo skupaj – Pesem v srcih obudimo. Kot je povedal Tadej Lukman, povezovalec pestrega glasbenega večera v števerjanskem Sedejevem domu, je šlo za projekt, ki je nastal v organizaciji zbora Obalca s finančno podporo Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestne občine Koper in Luke Koper.
Del naslova Zapojmo skupaj nakazuje na sodelovanje treh zborov in instrumentalistov iz Slovenije in zamejstva ter na nadaljnje povezovanje omenjenih društev. Pesem v srcih obudimo pa razkriva pomen projekta, obujanje dediščine slovenskih skladateljev, rojenih ali delujočih na Tržaškem in Goriškem, in na osveščanje publike oz. oživljanja kulturnega delovanja med mlajšo populacijo. Trije zbori so namreč za koncert izbrali skladbe iz bogate zakladnice že preminulih in še živečih slovenskih skladateljev iz zamejstva, kot so npr. Ubald Vrabec, Stanko Jericijo, Pavle Merku’, Ivan Grbec, Marij Kogoj, Walter Lo Nigro, Hilarij Lavrenčič in Patrick Quaggiato.
Prvi je na oder stopil domači zbor F. B. Sedej, ki ga vodi Patrick Quaggiato. Za njim je pod taktirko Sonje Mezgec nastopil krepki zbor Obalca Koper, ki namenja posebno pozornost slovenski ljudski pesmi in primorskim skladateljem, njegov repertoar pa obsega skladbe iz različnih obdobij in slogov. Poseben intermezzo sta ponudila odlična in zrela glasbena interpreta, violinist Leopoldo Pesce in harmonikar Goran Ruzzier, ki nastopata kot Duo Pesce&Ruzzier: v Ruzzierjevi priredbi sta izvedla Nigun di Solitudine e Abbandono Marca Sofianopula in suito sodobnega finskega skladatelja Mattija Murta. Naposled je nastopil še zbor Gallus pod taktirko Marka Sancina, ki je znan po tem, da predstavlja in goji zlasti slovensko glasbeno kulturo na Tržaškem. Kot smo že omenili, so trije sestavi kronali večer s skupno pesmijo. / DD

Števerjan / Koncert “Zapojmo skupaj - Pesem v srcih obudimo”

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme