Podobe Svetogorske Marije v Gorici

Nadaljujejo se “zgodovinsko-umetniški sprehodi” po Gorici, ki jih v letu 2012 organizira goriški Inštitut za družbeno in versko zgodovino (Istituto di Storia Sociale e Religiosa). V soboto, 8. septembra, bo prof. Liliana Mlakar vodila udeležence sprehoda po mestnih ulicah v odkrivanju podob Svetogorske Marije. Strokovnjakinja pripravlja med drugim za zbirko Le chiese del Goriziano, ki jo izdaja ISSR, pravi vodnik oz. knjigo o Marijinem svetišču nad Solkanom.

Podoba Svetogorske Matere Božje je zelo češčena pri ljudeh naših krajev, navdihnila je že veliko bolj ali manj znanih umetnikov, ki so jo upodobili. Številne lahko občudujemo v sami Gorici in okolici. Udeleženci sprehoda (zberejo naj se ob 18. uri pred stolno cerkvijo!) si jih bodo ogledali le nekaj, izvedeli pa bodo tudi za mnoge druge, ki so tudi zelo zanimive. 

Naslednji sprehod bo potekal 29. septembra: Jernej Vidmar bo vodil ogled solkanske cerkve in palač, 6. oktobra pa bosta Liliana Mlakar in Luca Olivo predstavila strukturo Unione Ginnastica Goriziana in njen arhiv. 

Informacije: Istituto di storia sociale e religiosa / Via del Seminario 7, Gorica /
tel.- faks: +39.0481 530392 /
www.issrgo.it /
istitutodistoriasociale@virgilio.it

Sprehod po mestu bo v soboto, 8. septembra, ob 18. uri vodila prof. Liliana Mlakar

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme