Obisk in podpora ugledne gostje

Praznovanje 50. obletnice Kulturnega centra Lojze Bratuž je bilo v petek, 12. oktobra, ko je zvečer v premierni uprizoritvi zaživela opereta Pomladanska parada, še bolj slovesno zaradi obiska ugledne gostje iz Ljubljane. V popoldanskih urah je namreč na Drevored 20. septembra prišla ministrica RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak.
Najprej si je ogledala prostore Kulturnega centra Lojze Bratuž, spominski park in Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, nato pa je imela daljši pogovor z zastopniki glavnih ustanov in organizacij, ki imajo sedež oz. delujejo v tem za goriške Slovence pomembnem kulturnem središču. Predsednica KC Bratuž Franka Žgavec je predstavila razvejeno delovanje centra in obširen program, ki redno poteka v teh prostorih. Omenila je gledališko, koncertno, razstavno in družbeno dogajanje, ki zgledno povezuje slovenski živelj iz vsega zamejstva, gradi pa tudi mostove z italijanskim kulturnim miljejem. Kot vse druge slovenske ustanove v Italiji, se tudi Kulturni center srečuje z velikimi finančnimi težavami, ki postavljajo pod vprašaj njegovo prihodnje delovanje. Stanje je posebno kritično zaradi hudih zavlačevanj pri izplačevanju sredstev, ki bi jih po zakonu morala dodeljevati italijanska republika. Izredno hvaležni so Sloveniji, je poudarila Franka Žgavec, ki redno namenja sredstva za izvedbo programov, pa čeprav v zmanjšanem obsegu. O delovanju, uspehih in težavah ustanov, ki jih predstavljajo, so spregovorili Walter Bandelj (Svet slovenskih organizacij), Damjan Paulin (Katoliško tiskovno društvo), Miloš Čotar (Zveza slovenske katoliške prosvete), Dario Bertinazzi (Združenje cerkvenih pevskih zborov), Marjeta Kranner (SCGV Emil Komel), Andrej Vogrič (AŠZ Olympia) in Simon Peter Leban (Slovenska zamejska skavtska organizacija). 
Ministrica Ljudmila Novak je povedala, da se zaveda stiske naše organiziranosti, a tudi matična domovina doživlja krizo, zaradi česar je prisiljena zmanjševati stroške. Navzoče je seznanila s prizadevanji za reševanje situacije in jim izrazila podporo tudi v prihodnje.

DD

Ministrica Ljudmila Novak v Kulturnem centru Lojze Bratuž

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme