Novim izzivom naproti v krščanskem duhu

Piše: Anastazija Pertot

Trst / Srečanje UCSI s tržaškim škofom Trevisijem

Skupina časnikarjev deželne zveze UCSI (Unione cattolica stampa italiana), v kateri delujemo tudi časnikarji našega tednika, se je v petek, 17. maja 2024, srečala s tržaškim škofom msgr. Henrikom Trevisijem. Prijetnega srečanja, ki je potekalo v prostorih tržaške škofije, smo se udeležili predsednik deželne zveze UCSI Salvatore Ferrara, podpredsednica deželne zveze Tiziana Melloni, članica upravnega odbora državne zveze UCSI Luisa Pozzar, Ivan Bianchi in podpisana Anastazija Pertot.

Škof Henrik Trevisi nas je, kot pričakovano, sprejel s širokim nasmehom in dobro voljo. Z njim smo se v sproščenem in prijetnem pogovoru pogovarjali o zvezi, trenutni situaciji časnikarjev, o novih izzivih, ki jih predstavlja tehnologija, in še marsičem. Salvatore Ferrara mu je na kratko predstavil delovanje državne zveze UCSI, predvsem pa deželno udejstvovanje. UCSI je katoliško združenje novinarjev in profesionalnih komunikatorjev, ki se mu lahko pridružijo vsi, ki se profesionalno ukvarjajo s komunikacijo. Prav o komunikaciji ter z njo povezanih novih izzivih, ki nam jih danes dajeta tehnologija in stalen razvoj, je tekla beseda zatem. Škof msgr. Henrik Trevisi je pozornost usmeril tudi na umetno inteligenco, ki danes ogroža svet tiska. “To so na žalost dinamike, ki nas presegajo in se bodo težko spremenile. Komunikacija in delo časnikarjev je vir, ki je zaradi razvoja umetne inteligence še bolj potreben,” je dejal. Razvoj tehnologije in vse, kar je s tem povezano, pripelje tudi do naraščanja t. i. revnih delavcev v svetu časnikarjev in drugih poklicev. “Prav bi bilo, in je lepo, da so danes, v situaciji, ki jo živimo, prisotni tudi komunikatorji s krščanskimi vrednotami. Treba je preoblikovati način komuniciranja, biti prisotni in živeti to družbo in ta svet. To v resnici velja tako za časnikarja kot tudi za duhovnika. Če pomislim, jaz ne morem nadaljevati svoje poti in svojega posla tako, kot sem ga opravljal pred 35 leti, saj se je svet bistveno spremenil. Mladi so se pred leti srečevali v oratoriju, danes pa tega ni več. Danes imajo mladi drugačne medsebojne odnose in načine komunikacije in vse to neposredno vpliva na vse,” je poudaril škof Trevisi. Beseda je nato tekla o mladih, ki smo vključeni v zvezo UCSI, ter o vključevanju mladih v svet časnikarjev in krščanskih vrednot. Članica upravnega odbora državne zveze UCSI Luisa Pozzar je msgr. Henriku Trevisiju predstavila posebno pobudo, ki jo letno prireja državna UCSI za mlade, ki se ukvarjajo s komunikacijo. Šola Assisi Giancarlo Zizola je pobuda, ki vsako leto privabi veliko mladih v Assisi, kjer poteka debata o danes aktualnih temah. Formativnega druženja so se letos udeležili mladi časnikarji in novinarji iz vseh deželnih skupin UCSI. Našo deželo sta predstavljali Serena Queirolo in naša sodelavka Julija Cotič v spremstvu Salvatoreja Ferrare, Ivana Bianchija, Guida Baggija in Luise Pozzar. Sama sem se pred letom tudi udeležila formativnega srečanja v Assisiju, ki me je posebno obogatilo. Tržaškemu škofu sem povedala, da si tudi pri Novemu glasu prizadevamo za vključevanje mladih v ta svet, sprejemamo nove načine komuniciranja in posredujemo vrednote krščanstva.

Podpredsednica deželne zveze UCSI Tiziana Melloni je škofu predstavila bogato delovanje deželne zveze, ki ima sedež v kulturnem centru Veritas v Trstu, kjer večkrat prirejajo predavanja v sodelovanju z deželno zbornico novinarjev.

Tržaški škof msgr. Henrik Trevisi nam je na srečanju podal zanimive in globoke smernice, na podlagi katerih naj nadaljujemo naše delovanje. “Danes je treba živeti našo družbo in naš svet, ceniti strokovnost, tesno sodelovati s kolegi, komunicirati s pomočjo vseh novih sredstev, komunicirati z novimi jeziki in kodami ter predvsem skrbeti za mlade.”

Preberi tudi

Ivanovanje 2024

Kristjani in družba

Ivanovanje 2024

17.06.2024
Postno romanje na Sveto Goro

Kristjani in družba

Sklenjene in obnovljene obljube skavtov SZSO

Kristjani in družba

Več kot samo glasbeni večer

Goriška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme