Na mladih svet stoji!

Piše: Katja Ferletič

Iskreno lahko povem, da včasih mladim premalo zaupamo, imamo jih za površne, brezbrižne. Če jim pa prisluhnemo in najdemo pravo pot do njih, bomo spoznali, da veliko razmišljajo, analizirajo družbo, v kateri živijo, poznajo preteklost in si želijo lepše prihodnosti.

Mlajše generacije so premostile veliko stvari, takih, ki jih starejše ne morejo. Zgodovina širšega čezmejnega območja odrasle osebe še vedno pogojuje, mladi pa trdijo,“da preteklost ne sme ostati breme, ne sme biti povod za spor”. Ne obremenjujejo se niti z zgodovinskimi delitvami znotraj naše manjšine, živijo sedanjost, izkazujejo navezanost na svoje korenine in svoj prostor, obenem pa z optimizmom zrejo v nov dan.

Več kot pozitivno lahko ocenim misli, ki so jih dijaki in študentje z obeh strani meje izrazili na srečanju iz niza Forum idej, ki je potekalo prejšnji teden v Gorici. Trezno in objektivno so presodili prostor in čas, v katerem živimo obmejni ljudje. Jasno so povedali, kaj pričakujejo od prihajajoče Evropske prestolnice kulture in kaj pogrešajo v vsakdanjem življenju. Lahko povem, da so bili nekateri njihovi predlogi naprednejši, konkretnejši od tistih, ki jih imamo mi, pripadniki starejšega rodu. Brez dlake na jeziku se pritožujejo nad dejstvom, da “konkretnega v zvezi z EPK 2025 dejansko ni še nič”, da velikih novosti ni, infrastruktur, v katerih bi se lahko družili, je premalo – obljubljenih prenovljenih objektov in novih gradenj še ni. Iz njihovih besed je bilo razvidno, da imajo o poteku priprav na leto 2025 premalo informacij. Očitno je, da jih bodo novice lahko dosegle le po kanalih, ki so jim pisani na kožo – v tem se bodo morali organizatorji Evropske prestolnice kulture bolj potruditi, kot so se doslej. Informacije jih bodo morale doseči, nujno bodo morali biti vključeni v dogajanje, navsezadnje bodo prav oni pobirali sadove projekta EPK 2025. Predvsem za njihovo prihodnost gre!

“Mi, mladi, moramo skrbeti za razvoj naše skupnosti!” so poudarili nekateri. In zanimivo je, da iskreno hrepenijo po boljši prihodnosti celotnega čezmejnega prostora, po vzpostavljanju vezi z vrstniki in sodelovanju, po premagovanju težav v duhu premoščanja meja. Zavezani so kraju, v katerem živijo, ki nudi veliko možnosti za razvoj in v katerem nameravajo ostati. Ne čakajo, da jim bodo drugi postlali gnezdece. Vsi so aktivno vključeni v našo stvarnost, ukvarjajo se s športom, študirajo, pojejo v zborih, sedijo v odborih raznih slovenskih društev ter tako krojijo njihovo in našo prihodnost. Zaupajmo jim, ne bodo nas razočarali!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme