Msgr. Aleksander Lestan je obhajal 80 let mašništva

Fotografije: Pavel Bratina

Slovesnost v Črničah na Vipavskem

V župnijski cerkvi sv. Vida v Črničah na Vipavskem je bilo 30. maja 2022 zelo praznično. Obhajali so namreč slovesno sveto mašo ob 80-letnici duhovniške poti msgr. Aleksandra Lestana, najstarejšega dušnega pastirja koprske škofije. Objavljamo nagovor, ki ga je msgr. Lestanu namenil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak med slovesnim bogoslužjem.

“Dragi brat Aleksander, bratje in sestre!

V današnjem berilu Pavel v Efezu položi roke na dvanajst mož in ti prejmejo Svetega Duha, govorijo jezike in prerokujejo. Polaganje rok je poleg spremne molitve bistveni del obreda mašniškega posvečenja, zato je prav na današnji dan pred 80 leti goriški nadškof Carlo Margotti položil roke tudi na današnjega slavljenca msgr. Aleksandra. Tudi naš slavljenec je kakor Pavlovi možje prejel Svetega Duha in sprejel službo oznanjevalca in pastirja in posvečevalca.

Duhovniška pot ga je vodila najprej za vikarja v Idrijo (1942-1945), nato za župnijskega upravitelja v Velike Žablje (1945-1953) in v Prvačino (1953-1973), potem pa za župnika v Črniče (1973-2004), kjer se je pri svojih 85 letih upokojil in ostal kot duhovni pomočnik do leta 2021. Sredi maja letos (14. maja 2022) je vstopil v svoje sto četrto leto in se še vedno drži Pridigarjevega načela: ‘Tudi če človek živi veliko let, naj se vseh veseli!’ (Prd 11,8). – (Papež Benedikt XVI. navaja tri pomene polaganja rok).

Polaganje rok je najprej kretnja prilastitve. Če na nekaj položim roko, hočem s tem povedati: to je moje. Gospod položi svojo roko na nas. Njegovi smo. Moje življenje ne pripada samo meni samemu. Ne morem reči: to je moje življenje; z njim lahko storim, kar hočem; če ga zapravim, je to moja zasebna zadeva. Ne, Bog mi je namenil nalogo za celoto. ‘Kajti nihče izmed nas ne živi sebi in nihče sebi ne umrje. Če namreč živimo, živimo Gospodu, in če umiramo, umiramo Gospodu; naj torej živimo ali umrjemo, smo Gospodovi’ (Rim 14,7-8). Tako je tudi naš današnji slavljenec vse svoje življenje delal in se trudil za Gospoda in živel in umiral Gospodu.

Polaganje rok je nadalje kretnja varnosti in obrambe. ‘Varuje me kot zenico v očesu, skrije me v senco svojih peruti, pred grešniki, ki me napadajo’ (Ps 17,8). ‘Pri Bogu je moja rešitev in moja slava, skala moje moči, moje zavetje je v Bogu’ (Ps 62,8). Gospod se zavzema zame. Ne prihrani mi sicer vetra in hude ure, a obvaruje me pred dejanskim zlom, ki ga pri vseh svojih varstvenih ukrepih običajno pozabljamo: Varuje nas pred izgubo vere, pred izgubo Boga – če se mu izročimo in če ne bežimo iz njegovih rok. Tudi naš današnji slavljenec samo sam ve, kolikokrat ga je sam Gospod obvaroval in rešil iz hudih življenjskih groženj in pasti.

Polaganje rok pa je tudi kretnja sočutja in prijateljstva. Če kakemu bolniku ne morem reči ničesar več, ker je preveč utrujen, morda celo brez zavesti, pa nanj položim roko, tedaj začuti bližino, ki mu pomaga. Tedaj ve: Nisem sam. Polaganje rok ponazarja Božje sočutje do nas. Po tej položitvi rok vem: Nosi me ljubezen, na katero se lahko brezpogojno zanesem. Z menoj gre ljubezen, ki me nikoli ne razočara in ki me tudi v mojem omagovanju ne pusti pasti. Tu je razumevanje, ki mi zagotavlja trdnost tudi tam, kjer me nihče drug ne more razumeti. Tudi našega slavljenca je vse življenje spremljala dobrohotna Gospodova roka.

V evangeliju smo slišali, kako so apostoli zaupali Gospodu: ‘Zdaj vemo, da vse veš in ne potrebuješ, da bi te kdo vpraševal – preizkušal!’ (Jn 16,30). Mnogi izmed Gospodovih učencev so rekli: ‘Trda je ta beseda, kdo jo more poslušati?’ (Jn 6,60). Drugi pa so mu popolnoma zaupali, kakor je njihovo vero izpovedal apostol Peter: ‘Gospod, h komu pojdemo? Besede večnega življenja imaš in mi verujemo in vemo, da si ti Kristus, Božji Sin!’ (Jn 6,68-69).

Dragi naš brat in naš slavljenec Aleksander! Iskreno se Ti zahvaljujemo za Tvoje pričevanje in za Tvoj zgled žive vere in trdnega upanja ter goreče ljubezni. Naj Gospod še naprej razsvetljuje Tvojo pot in blagoslavlja Tvoja opravila. Amen.”

Preberi tudi

BOG!

Kristjani in družba

BOG!

16.04.2022
Pogumno zakorakajmo v novo šolsko leto!

Kristjani in družba

“Naj vam pokažem še odličnejšo pot ”

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme