Kristjani in družba

Mladi na poti

Mladi na poti

Peš romanje od Kobarida do Ogleja se bo nadaljevalo s potovanjem do Rima, kjer se bodo mladi srečali s pepežem

“Med sinodo vsa Cerkev želi poslušati mlade: kaj mislijo, kaj čutijo, kaj hočejo, kaj kritizirajo in za kaj jim je žal. Vse. Cerkev potrebuje več pomladi in pomlad je letni čas mladih”. Besede svetega očeta o sinodi mladih, ki se bo kmalu končala z generalno skupščino škofov oktobra letos, je vzel zares goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli, ki je 4. avgusta stopil na pot skupaj z lepo skupino mladih iz nadškofije in z njimi – med 4. in 9. avgustom – roma peš na poti od Kobarida do Ogleja. Dne 10. avgusta se bodo odpeljali proti Rimu, kjer se bodo srečali s papežem. V prvi skupini je okrog 40 mladih, z njimi hodi tudi odgovorni za mladinsko pastoralo g. Nicola Ban. Med potjo se jim bo pridružil še kdo, tako da jih bo do cilja prispelo okrog šestdeset. Med nimi je tudi 11 slovenskih skavtov iz klana RP Slovenske zamejske skavtske organizacije.

Kot piše v škofijskem tedniku Voce Isontina, so pot od Kobarida do Ogleja izbrali ob misli na 100-letnico konca prve svetovne vojne, ki je bila prava “nesmiselna morija”. Zato je pobuda tudi priložnost, da se kot romarji miru spominjajo na tisoče vrstnikov, ki so izgubili življenje na fronti. Uradno so začeli pot 4. avgusta pri kostnici nad Kobaridom z blagoslovom romarjev. Nato so krenili do slapa Kozjak in do Tolmina. Dne 5. avgusta je na programu maša v Tolminu, nato pot do Mengor, Mosta na Soči in Kanala. V ponedeljek, 6. avgusta, se bodo povzpeli na Sveto Goro. V torek, 7. avgusta, bodo prispeli v Gorico prek trga Evrope (Transalpina); tu se jim bodo pridružili že drugi mladi. V Gorici se bodo več ur ustavili v središču San Luigi v Don Boscovi ulici, kjer se sprejeti mladi priseljenci, saj so tudi oni “na poti”. Zvečer bodo gostje štandreške župnije. V sredo, 8. avgusta, se bodo povzpeli na Kras, na pot, ki povezuje Mirenski Grad z Oglejem. Šli bodo mimo poti, ki še vedno spominjajo na prvo svetovno vojno, in dospeli do Redipulje. V četrtek, 9. avgusta, bodo hodili ob Soči in dalje po Furlanski nižini do cilja, do Ogleja, kjer bodo zvečer imeli zahvalno mašo. 

V istih dneh na tisoče mladih iz skoraj 200 italijanskih škofij roma in se bo naposled srečalo v Rimu, kjer jih 11. in 12. avgusta čaka srečanje s papežem. Prvo prizorišče bo Circus Maximus, na katerega bodo lahko prišli 11. avgusta od 13. ure dalje: tam bo ob 16.30 pričevanje glasbenikov rock skupine The Sun, ob 18.30 bo prišel Frančišek, ob 19. uri bo bdenje za sinodo mladih, ob 21. uri večerja, od 21.30 dalje praznovanje ob glasbi, ki se bo od polnoči dalje nadaljevalo kot “bela noč” v rimskih cerkvah, kjer bo priložnost za osebno in skupinsko molitev, spoved, tišino in še marsikaj. V nedeljo, 12. avgusta, bodo odprli javnosti Trg sv. Petra ob 6. uri. Ob 9.30 bo tam za mlade maševal predsednik Italijanske škofovske konference kard. Gualtiero Bassetti; ob 11. uri bo do mladih romarjev prišel sveti oče, ki jim bo podelil misijonsko poslanstvo in bo blagoslovil darove, ki jih bodo italijanski mladi januarja 2019 ponesli na Svetovni dan mladih v Panamo: križ sv. Damijana in podobo Marije iz Loreta. Po molitvi angelovega češčenja in papeževem blagoslovu se bodo romarji odpravili proti domu.

Več informacij na portalu: www.giovani.chiesacattolica.it.

DD

05.08.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!