Mladi so prednost našega društva!

Piše: Giulia Černic

40-LETNICA ŠZ SOČA / Pogovor s predsednikom Igorjem Tomsičem

Joško Maraž (predsednik), Simon Čevdek (podpredsednik), Benjamin Černic, Gabrijel Devetak, Lado Kogoj, Marijan Černic in Irena Ferlat so 3. aprila 1981, na ustanovnem občnem zboru, stopili v prvi odbor ŠZ Soča APD. Društvo so ustanovili z namenom, da bi povezali športnike iz vseh vasi sovodenjske občine. V športni sezoni 1981/82 je društvo nastopilo le z žensko ekipo v 1. diviziji, leto kasneje je zbralo še celo ekipo moških odbojkarjev, nato pa je privabilo še številne mlade športnike z udejstvovanjem  mladih, ki imajo še danes prednost v društvu. V zadnjih sezonah društvo tekmuje v vseh ženskih in moških mladinskih prvenstvih, tako na krajevni kot na deželni ravni. V 40 letih delovanja je društvo nabralo številne zmage in pomembne dosežke, med katere spadajo 2. mesto na vsedržavni ravni z ekipo minivolleyja leta 1989, 4. mesto v rednem delu meddeželne C1 lige in uvrstitev v playoff za napredovanje v B2 ligo v sezoni 1995/96 ter lansko zgodovinsko napredovanje moške članske ekipe v C ligo in ženske v deželno ligo. Društvo je ponosno tudi na dosežke olimpijskega podprvaka Mateja Černica, ki je do 16. leta branil barve domačega društva Soča.

Ob 40. obletnici delovanja smo se pogovorili z zdajšnjim predsednikom društva Igorjem Tomsičem.

Kako se je spremenilo delovanje društva od ustanovitve do danes?

Spremenilo se je vse in hkrati nič. Društvo vse od ustanovitve spodbuja športno udejstvovanje med mladimi in nastopa tako z ženskimi kot moškimi ekipami. Močno pa so se spremenili odnosi med različnimi ekipami in športnimi društvi, tako na Goriškem kot tudi v celotnem zamejskem prostoru. Pred 40 leti je veljal kot neke vrste imperializem, kjer je vsako društvo skrbelo le za lasten “vrtiček”. Danes pa tega ni več, saj društva združujejo konkretna sodelovanja, ki omogočajo edinstvene in neverjetne rezultate. Vse to je danes mogoče predvsem po zaslugi ZSŠDI-ja in predsednika Ivana Peterlina, ki je vrsto let spodbujal sodelovanje.

Po čem se amaterski odbojkar danes razlikuje od odbojkarja pred 40 leti?

Sam spadam v eno izmed prvih generacij odbojkarjev društva Soča; takrat smo trenirali dvakrat na teden ter dosegali odlične rezultate. Danes sta dva treninga na teden absolutno premalo in ekipe, ki stremijo po višjih rezultatih, nujno potrebujejo tri ali štiri treninge na teden. Amaterski šport se je povzdignil na višjo raven in se bolj približal profesionalnemu športu. Spremenili so se tudi treningi, ki jih izvajajo amaterske ekipe, saj vsi športniki namenjajo veliko več časa fizični pripravi.

Kot društvo veliko investirate v mlade športnike. Mladinsko športno udejstvovanje predstavlja glavnino delovanje društva Soča?

Mladi so prednost našega društva. V samem statutu društva piše, da je glavno delovanje usmerjeno v mlade športnike. Tudi v članskih ekipah, tako moških kot ženskih, v glavnem igrajo mlajši odbojkarji in odbojkarice. Najmlajšim ponujajo treninge splošne motorike, za otroke pa prirejamo treninge minivolleyja.

Tudi športna društva so v zadnjem letu utrpela veliko škodo. Kaj mislite, da se bo spremenilo v amaterskem športu po koncu tega obdobja?

Za zdaj še ne poznamo posledic, ki jih prinaša virus covid-19. Žal pa nas skrbi predvsem to, da se številni člani, po tako dolgem premoru, ne bodo več vrnili v telovadnico. Izgubo športnikov smo že opazili v ekipah, ki so že ponovno začele  treninge in tekme. Zaznali smo tudi veliko razliko med moškimi, ki so se v glavnem vrnili v polni sestavi, in ženskami, med katerimi se je kar nekaj športnic odločilo, da pusti ekipo.

Kateri so načrti za prihodnost?

Po 40 letih delovanja smo še vedno polni energije, novih idej in iniciativ. Trenutno je žal vse zamrznjeno, smo pa pripravljeni na ponoven zagon, ko bo to mogoče. Ko bodo razmere dovoljevale, bomo organizirali tudi primerno obeležitev 40. obletnice delovanja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme