Michael Buble' – Christmas (Reprise, 2011)

Tokrat nerad govorim o božičnem času, kajti Božič in veselje novega, svetega rojstva nista vezana na prodajne statistike in decembrsko nakupovalno mrzlico. Če gremo v tej smeri dalje, bodo čez nekaj let izložbe “božično” opremljali že avgusta, da bi v trgovsko mrežo le “ujeli” čim več unovčljivih čustev, ki smo jih ljudje tako potrebni in ki jih imajo “za božiče” vsi polna usta. Božič praznujemo (in vedno ga bomo praznovali) 25. decembra, božično vzdušje, kot čas dobrote, solidarnosti, sočustvovanja in družine, pa bi tako in tako moralo vladati v celotnem sončnem letu. Morda bi rešili marsikateri osebni in svetovni nesporazum.
Približajmo se obrti glasbenega kovaštva s predvidljivo potezo. Božična plošča, ki jo je “lepi” pevec Michael Buble' izdal lansko leto, resda ne bo zadovoljila zvočnih upornikov in avantgarde radikalnih improvizatorjev, a veste kaj? Ne zavidam jim: brezkompromisno iskanje novosti, napredka in neponovljivosti je tudi v glasbi dvorezen meč. Po eni strani prebija dolgčas rutine, po drugi pa je slaboviden in predvsem nepošten do vrhuncev “klasične” tradicije. Zanje je staro slabo, pa ni tako: nihče me ne bo prepričal, da Sikstinska kapela, palača Potala v Lhasi, Chauvetova jama v francoskem departmaju Ardéche ali tesalske Meteore niso čudo človeštva, s katerimi se tudi mi, nadaljevalci človeškega rodu, spoštljivo dotikamo neba.
Kaj naj torej prepevamo s sorodniki, ko gremo v gozd po mah in na podstrešje po jaslice in košare z okraski? Dovolite nam, da si žvižgamo božične pesmi! Mislim, da ima vsaka družina svojo, izbrano božično melodijo. Za decembrske obveznosti ob ognjišču vam letos predlagam le enkrat rabljeno Bubléjevo ploščo, ki se balzamično loteva mednarodnih zimzelenčkov za konec leta. V 52 minutah se boste spravili s svetom, se posmejali otroku, pripravljali darila, krasili dnevno sobo, vohali slaščice ali vročo enolončnico ter se ogledovali skozi zarošeno okno. Prav je, da boste pomislili na vse (in veliko jih je), ki si tega blagostanja ne morejo privoščiti in ki s praznim trebuhom s težavo čutijo praznike. Kanadskemu zvezdniku je uspelo sestaviti glasbeno kuliso, ki prepričano zagovarja to, kar je. Je nevpadljiv in klasičen v interpretaciji, legendarnim ameriškim melodijam pa dodaja lahkotnost in uravnoteženost simfoničnih okusov. Kar ne moremo ne slediti refrenu pesmi Jingle bells (cin cin cin), ne prepoznati uspešnice Mariah Carey All I want for Christmas is you, zadržati nasmeška ob skladbi It's beginning to look a lot like Christmas, si voščiti ob Have yourself a merry little Christmas, se osrečiti z White Christmas ali Silent night.
Zavrtite jih in… srečno iz srca!
Jernej Šček

No, pa se je nogavica leta spet obrnila naokrog in že smo v času pričakovanja Božiča.

Preberi tudi

Na stopnicah (135)

Na stopnicah

Na stopnicah (135)

04.05.2024
Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (36)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Jezikovnica (176)

Jezikovnica

Jezikovnica (176)

18.03.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme