Mednarodno zborovsko tekmovanje Seghizzi

Enainpetdeseto Mednarodno zborovsko tekmovanje Seghizzi se je končalo v nedeljo, 15. julija, z zmago indonezijskega mešanega zbora Paramabira iz Jakarte, ki je potrdil uveljavljeno pravilo, da je glavni adut za zmago na tekmovanjih predvsem natančnost bolj kot ekspresivnost ali stilna primernost izvedb. Izkazal se je tudi moški zbor Leoni iz Kanade, ki je osvojil simpatijo publike, a tudi prvi nagradi v kategorijah za sodobno in romantično glasbo.
Gala večer v gledališču Verdi je bilo sklepno, institucionalno dejanje večdnevne glasbene zgodbe, ki je kot vedno pokazala svoj najbolj zanimivi obraz na nastopih v posameznih kategorijah, ko so bile zbranost, motivacija in napetost na višku. Večina publike pa najraje zaupa strokovnjakom žirije dokončni izbor “vrednih poslušanja”, v katerega so poleg nagrajencev spadali tudi estonski dekliški zbor E Stuudio, madžarski mešani zbor Erkel Ferenc in dekliški zbor Eos iz Rima. Nagrade kategorije za sodobno glasbo je podelila gospa dr. Manuela Quaranta v spomin na moža Mirka Špacapana (na sliki spodaj) , družina zborovodje Andree Giorgija pa je podelila nagrade kategorije glasbe 19. stoletja. Posebna, častna nagrada za življenjsko delo je ostala tokrat v naši deželi, saj jo je prejela glasbenica, docentka in zborovodkinja Sonia Magris Sirsen.
Mešani zbori niso prevladovali v letošnji izvedbi, v kateri so izstopale tudi dekliške skupine in v tem kontekstu najbolj redke moške zasedbe. Italijanski zbori so se tudi letos opogumili in se prijavili v lepem številu ter z zelo raznoliko paleto zasedb in usmeritev, od pogumnega ženskega kvarteta do gospel-zbora vse do dekliškega, moškega in mešanega zbora z bolj tradicionalno usmeritvijo.
Kot vedno so se zbori odrezali nekoliko boljše v kategoriji za sodobno glasbo, medtem ko je bila kakovost nastopov v kategoriji za renesančno glasbo zelo vprašljiva. Niso navdušile niti izvedbe v “zabavni” kategoriji s priredbami jazzovske in lahke glasbe, revija ljudskih skladb pa je nekoliko popestrila dogajanje z barvami noš, koreografijami in bolj sproščenimi izvedbami. Publika je v teh kategorijah podelila svojo nagrado kanadskim pevcem in kolumbijskemu univerzitetnemu zboru, žirija pa je dodala svoj strokovni glas za dobro uvrstitev hrvaške vokalne skupine Octachord z izvedbami priredb zabavne glasbe.
Letos je celotno tekmovanje zapustilo prostore goriškega Avditorija in se je preselilo v slovenski Kulturni center Lojze Bratuž, kar je zagotovo razveselilo nastopajoče zbore zaradi boljše in ugodnejše akustike. Tekmovanje Seghizzi se je v prejšnjih izvedbah že nekajkrat povezalo s Centrom Bratuž, v katerem so potekali nastopi solističnega in nekaterih kategorij zborovskega tekmovanja, pa tudi muzikološka srečanja. Ob petdesetletnici Centra Bratuž je bilo širše sodelovanje prav gotovo dobrodošla izbira, kot sta z zadovoljstvom potrdila predsednik tekmovanja Italo Montiglio in predsednica slovenskega Centra Franka Žgavec, ki je tudi zelo zvesta spremljevalka tega pomembnega zborovskega dogodka.
PAL

Glavni adut za zmago je predvsem natančnost izvedb

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme