Marija in Jožef naj nam bosta za zgled

Piše: Fotografije:

Opčine74. Marijanski shod

V nedeljo, 11. septembra 2022, je bilo v cerkvi sv. Jerneja ap. in na openskih ulicah posebno praznično in slovesno, saj je potekal tradicionalni Marijanski shod, letos že 74. po vrsti. V cerkvi je bila v zgodnjem popoldnevu molitvena ura, potem pa so verniki šli v procesiji s številnimi skavti na čelu, ki so skrbno nosili križ in Marijin kip. Procesija z molitvijo častitljivega dela rožnega venca in petjem Marijinih in skavtskih pesmi se je vila od cerkve po openskih ulicah, najprej do krožišča na Dunajski cesti, nato mimo pokopališča ter po krožni poti nazaj do župnijske cerkve. Verniki so nato do kraja zapolnili lepo opensko cerkev, kjer je potekala sveta maša, ki jo je daroval škofov vikar za slovenske vernike na Tržaškem g. Anton Bedenčič, ob somaševanju domačega župnika g. Franca Pohajača, g. Jožeta Bajzka, g. Žarka Škerlja, g. Klemna Zalarja, g. Tomaža Kunaverja, g. Danila Lisjaka in g. Adriana Matesa. Bedenčič je v homiliji poudaril, kako smo verniki hodili v procesiji z Marijo, ki nas preko izkušnje vodi po poti vere, da bi odkrivali, kdo je Jezus, in vse, kar je on govoril o Bogu. Tako naša vera raste, je povedal vikar, ki je spomnil tudi na lik Jožefa, pravičnega in pokončnega moža, ki je preskočil vsa razmišljanja tedanje družbe in sprejel božje načrte. Marija in Jožef nam morata biti zato za zgled v našem vsakdanjem življenju.

Po bogoslužju se je domači župnik Franc Pohajač zahvalil vsem skavtom, narodnim nošam, sestram pri Sv. Ivanu in pevcem, ki so procesijo in sv. mašo spremljali z lepim petjem, ter vsem domačinom, ki so pripomogli k uspehu 74. Marijanskega shoda, saj ni lepšega kot v sončnem dnevu skupno počastiti Marijo s petjem in molitvijo, je sklenil g. Pohajač.

Verniki so ob koncu dobili tudi spominsko podobico, praznični nedeljski popoldan pa se je sklenil s skupnim petjem pesmi V nebesih sem doma in Marija skoz življenje.

Preberi tudi

V pričakovanju

Kristjani in družba

V pričakovanju

08.01.2022
Postni čas

Kristjani in družba

Postni čas

02.03.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme