Marij Maver končno nagrajen

Piše: DD Fotografije: DD

Draga 2022 / Peterlinova nagrada

Enajsto Peterlinovo nagrado je 4. septembra, na zadnjem dnevu Drage 2022 na Opčinah, prejel vsestranski kulturni delavec Marij Maver (na sliki). Kot je povedal predsednik komisije Tomaž Simčič, se z njo odlikujejo osebnosti, ki delujejo – v duhu demokratičnih vrednot, slovenstva in krščanstva – po načelih Jožeta Peterlina, ustanovitelja Slovenske prosvete in Mladike, začetnika Drage in drugih dejavnosti. Komisiji se je zdelo primerno, da končno podeli nagrado tistemu, ki bi ga glede na zasluge moral že davno prejeti, je dejal Marijan Kravos, ki je prebral utemeljitev. Peterlin je Maverju že leta 1969 zaupal vodstvo Slovenske prosvete, leto kasneje je postal še odgovorni urednik revije Mladika, več kot 40 let je skrbel za študijske dneve Draga in ponedeljkove večere DSI. Bil je med ustanovitelji SSO, dejaven je bil v slovenski stranki in drugih kulturnih pobudah, ki so sooblikovale zadnja desetletja.

Ob podelitvi je ganjeni nagrajenec po toplem aplavzu in z iskreno hvaležnostjo povedal, da je na tej dolgi poti imel “dobre sodelavce in svetovalce”, med njimi prof. Alojza Rebulo. Nagrada, ki mu “je v veliko veselje”, je zato “nagrada za vse bližnje in daljne sodelavce”, s katerimi je “marsikaj dosegel, česar sam ne bi nikoli”.

Takoj nato je predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič podelil najvišje odlikovanje SSK – zlatnik Slovenski tolar – Ivu Jevnikarju, predsedniku Društva slovenskih izobražencev, ki organizira Drago.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme