Kot voda, ki se zlije z vsem

SKGZ in SSO napovedujeta skupno slovesnost

Kultura je temeljna osnova identifikacije Slovencev z narodnostjo in je med Slovenci, ki ne živijo v Sloveniji, zato še močnejši povezovalni simbol. Ob slovenskem kulturnem prazniku se tako Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij poklanjata vsem številnim ustvarjalcem in kulturnikom, ki s svojim delom oplajajo Slovence v Italiji. Ob tem prazniku pa krovni organizaciji napovedujeta tudi skupno slovesnost.

25. februarja ob 18. uri bo v gledališču Ristori v Čedadu potekala osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo skupaj prirejata krovni organizaciji Slovencev v Italiji, SKGZ in SSO.

Letošnja izvedba kulturnega programa je bila zaupana Kulturnemu društvu Ivan Trinko iz Čedada, ki jo je posvetil Benečiji, specifično Terski dolini, kjer so kljub stiskam prejšnjega stoletja uspeli ohraniti pri življenju svojo tradicionalno jezikovno in kulturno dediščino.

Beneška Slovenija je zakladnica, ki hrani nesnovno dediščino, ki jo sestavljajo ustna zgodovina, zgodbe, pesmi in miti, ki jih je treba še razkriti. Med njimi so pravljice, ki pripoved sidrajo v daljno preteklost naše kulture in se hkrati z močjo mita odpirajo v sodobnost.

Srebreca nu pastir (Srebrna deklica in pastirček) je pravljica vasi Mužac, pripoved ustnega izročila, v slovenskem narečju Terske doline. Mit o Srebreci, vodnem bitju, ki povzroča izvir vode, je pripoved prednikov, ki povezuje življenje z vodo in vodo z življenjem. Tematiko je predelal Aljaž Škrlep, mladi slovenski intelektualec, ki živi v Topolovem. Pri snovanju koncepta dogodka je izdelal in razvil razmišljanje, ki širi in aktualizira neizogibno resničnost: tematika vodnih virov je aktualnejša in prepričljivejša kot kdajkoli prej.

Literarno srečanje med popularno legendo in filozofijo, med starim govorjenim jezikom in kultiviranim jezikom, med preteklostjo in sodobnostjo je odprlo vrata umetnosti in ustvarilo narativni plesni projekt, ki ga bo režirala plesalka in koreografinja Andreja Rauch Podrzavnik iz Ljubljane.

Na oder bodo zgodbo prinesli avtor besedila Aljaž Škrlep, trije ljubljanski plesalci/performerji in sama režiserka Andreja Rauch Podrzavnik, Barski oktet ter angleški glasbenik in skladatelj Christopher Benstead. Scenografija, koreografija in režija prireditve je bila zaupana Andreji Rauch Podrzavnik, koordinacija in idejna zasnova pa Iole Namor in Donatelli Ruttar.

Slavnostna govornica bo Nina Pahor. Ob tej priložnosti bosta krovni organizaciji podelili tudi priznanja osebnostim, ki so se s svojim delom najbolj odlikovale na kulturnem področju med Slovenci v Italiji.

Ob osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku organizirata krovni organizaciji brezplačen avtobusni prevoz iz Trsta in Gorice.

Tržaška: Trst (Trg Oberdan, 16.15), Opčine (krožišče, 16.30), Devin (avtocestna črpalka, 16.45). Rezervacije zbiramo do vključno 16. februarja na tel. št. 040-368094 ali 040-3481586 ali na e-mail skgz-ts@skgz.org.

Goriška: Tržič (bolnica, 16.15), Doberdob (pred cerkvijo, 16.30), Gorica (Rdeča hiša, 16.45). Prijave zbiramo do vključno 16. februarja na e-mail gorica@ssorg.eu ali e-mail skgz-go@skgz.org ali na tel. št. 0481-536455 ali 0481-550142.

Prevoz bo zagotovljen samo v primeru, da se bo prijavilo zadostno število interesentov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme