Kaj sploh počnem tukaj? (173)

… ko smo se prijatelji, njegovi nekdanji učenci, kolegi ter predvsem domačini zbrali, da bi se spomnili na god sv. Otmarja nekdanjega podraškega župnika, 32 let je služboval v tej vipavski vasi!, klasičnega filologa, “filozofa in teologa, prevajalca Svetega pisma ter vzgojitelja, duhovnega vodje, predvsem pa prijatelja in človeka, ki je vsakogar, ki se je srečal z njim, nagovoril in v njem pustil sled”, kot je v krasni pridigi pri maši za pokojnim prof. Otmarjem Črnilogarjem v vaški cerkvi dejal Otmarjev učenec, kolega in sotrudnik pri prevajanju Svetega pisma dr. Jurij Bizjak, današnji koprski škof. V Podragi smo se zbrali tisti, ki se še spominjamo, da bi na Šebreljah rojeni prof. Otmar Črnilogar samo dan prej slavil 82. rojstni dan, in vsi tisti, ki še damo nekaj na zapoved, ki jo je navedel v svoji pridigi koprski škof dr. Jurij Bizjak, ko je citiral iz Pisma Hebrejcem navodilo: “Spominjajte se svojih predstojnikov”!
Cerkev je bila polna, prišli smo mnogi; med tistimi, ki smo se odzvali prijaznemu vabilu Krajevne skupnosti Podraga, sta bila tudi nekdanji minister za kulturo in veleposlanik domovine Slovenije v Parizu in Rimu, dr. Andrej Capuder, ter sedanji predsednik slovenskega ustavnega sodišča dr. Miroslav Mozetič, ki je tudi maturiral v sloviti Srednji verski šoli, kot se je vipavsko malo semenišče uradno imenovalo, in bil deležen Otmarjevega učenja, tudi pravične graje, a nikdar krivice! Vseh znanih in manj znanih gostov nima smisla naštevati, veliko nas je bilo, prava mala Slovenija se je zbrala v Podragi, da bi se poklonila možu mnogih talentov ter širokega srca, vzgojitelju, ki se je nesebično razdajal in za seboj pustil sled, kakršnih je malo pri nas.
Prav dejstvo, da je prof. Otmar Črnilogar poučeval latinščino, grščino ter filozofijo na sloviti vipavski srednji šoli, za katero mi je drugi znameniti profesor te šole, prof. Franc Kralj, zgodovinar in župnik na Slapu, med prireditvijo iskreno zaupal na moje vprašanje, ali so se zavedali že takrat, da je bila to elitna slovenska šola, da ne, so pa vedeli, da je enkratna, unikatna, prav ta njegova vraščenost v prostor in družbo, ki smo jo takrat soustvarjali, je botrovalo temu, da je postal podraški župnik in Vipavec, svetovljanska razsežnost njegovega značaja, veliko znanje, družabni značaj ter klena moška drža pa so naredili ostalo, postal je legendarni Otmar.
In zato tudi ni nič čudnega, če smo se pred časom zbrali, prijatelji predvsem, tisti, ki ga nismo nikdar ne obrekovali in ne zapustili, tudi na smrtni postelji ne, in sklenili, da izdamo Otmarjev zbornik, kot smo ga v pogovornem jeziku klicali. Prav je storil Alojzij Pavel Florijančič, ki ima z ženo Ano največje zasluge, da smo se srečevali na Vipavskem in v podraškem župnišču, na Otmarjevem domu, ko je med predstavitvijo zbornika v podraškem kulturnem domu, ki je dobesedno pokal po šivih, toliko se nas je zbralo!, dejal, da nas je Otmar ponovno združil, a ne samo nas, ki smo pripravljali zbornik, ampak tudi druge. Pozdravni nagovor je imel akademik Andrej Capuder, ki je s humorjem dejal, da je presenečen, ker se Celjska Mohorjeva družba opravičuje Otmarju, ki je že mrtev, a je prav tako poudaril prešerni značaj pokojnega prijatelja. Mlada vaška dekleta so pripravila recital iz zapisov, ki smo jih pripravili za skoraj 500 strani obsežen zbornik, zbor Ipavska je pod vodstvom Matjaža Ščeka dal prireditvi tisti svečani ton, ki še govori o tem, da Slovenci znamo stopiti skupaj in prirejati vrhunske zadeve, ko gre za skupno dobro.
Otmar Črnilogar – Človek mnogih talentov je naslov zbornika, pripravljalni odbor za zbornik smo sestavljali: Ana Florjančič, Alojzij Pavel Florjančič, Lilijana Vidrih Lavrenčič, Jurij Paljk, Magda Rodman, Jurij Rosa, Bogomir Trošt, Bogdan Vidmar, Srečko Vidrih, Janez Zupet; uredniški odbor: Alojzij Pavel Florjančič, Jurij Rosa, Bogdan Vidmar, Janez Zupet. Zbornik sta uredila: Alojzij Pavel Florjančič in Bogdan Vidmar, jezikovni pregled je opravil Janez Zupet, Otmarjev kolega na sloviti vipavski šoli in univerzi vseh univerz, kot je Otmar imenoval prevajanje Svetega pisma. Oblikovanje in prelom je opravil domačin, sicer pa profesor na Akademiji likovnih umetnosti Lucijan Bratuš, zbornik sta založila Društvo Mohorjeva družba in Celjska Mohorjeva družba, denarno pa sta ga podprli Občina Vipava in Krajevna skupnost Podraga.
Avtorji zapisov v zborniku so: Jurij Bizjak, Bogdan Vidmar, Ivan Princes, Franc Kralj, Jožica Pizzoni, Miran Božič, Lilijana Vidrih Lavrenčič, Nadja Bratina Berčan, Gabrijel Vidrih, Srečko Vidrih, Metod Pirih, Franc Pivk, Tomaž Pavšič, Marijan Smolik, Franc Kralj, Anton Štrukelj, Božidar Meteljko, Janez Zupet, Jurij Paljk, Saša Frelih Mišo, Albina Nastran, Bogdan Vidmar, Alojzij Pavel Florjančič, Otmar Črnilogar, Gorazd Kocjančič, Kajetan Gantar, Gregor Pobežin, Bogomir Trošt, s. Snežna Večko, Alojz Rebula, Marjan Rodman, Ivo Trošt, Jurij Rosa, Vojko Čeligoj, Jože Strgar, Magda Rodman, Irena Batis Janovsky, Pavle Jakopič, Ana Florjančič, Nada Kostanjevic, Andrej Capuder, Peter Hawlina, Božidar Premrl, Sely de Breya Šubič, Ivan Turk, Ludvik Vidmar, Franc Černigoj. Arhiv in bibliografijo Otmarja Črnilogarja sta pripravili Ivanka Uršič in Ana Florjančič. Jože Planinšek, predsednik glavnega odbora Društva Mohorjeva družba, ter Jože Faganel, direktor Društva Mohorjeva družba in Celjske Mohorjeve družbe d. o. o., pa sta napisala zapis z naslovom Odpusti nam krivico, v katerem se pokojnemu Otmarju opravičujejo za krivice, ki jih je pretrpel, ko je bil tajnik Celjske Mohorjeve družbe.
Avtorji so navedeni vsi, nekateri so prispevali več zapisov; vsi smo se odrekli vsakemu honorarju, da je lahko zbornik o našem prijatelju Otmarju izšel in ima lahko primerno ceno, da ga bo bralo čim več ljudi.
Ni res, da smo Slovenci majhni, da nimamo mož, na katere smo lahko ponosni in od katerih se učimo, takih z ravno hrbtenico, pokončnih, bistrih, vedrih in ponosnih, takih, ki znajo in veliko, ogromno vedo, to svoje znanje in vedenje delijo z drugimi in ga posredujejo naprej in so iskreno veseli uspehov drugih, ker se zavzemajo za skupno dobro in znajo videti dlje, so svetovljani in zato družabni in zvesti sami sebi, narodu, krščanskemu izročilu, jeziku, sočloveku, prav zato so svetovljani in zanimivi za vse.
Otmar Črnilogar je bil tak.

Jurij Paljk

Če se kdaj nisem spraševal, kaj sploh počnem tam, je to bilo v Podragi v soboto, 16. t. m., ...

Preberi tudi

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (26)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme