Judovstvo in krščanstvo- temelja Evrope

Dogodek, bo bo 19. in 20. septembrav Mariboru,  je del projekta Obrazi notranje moči v sklopu Evropske prestolnice kulture, njegov nosilec pa slovenski center PEN v sodelovanju z mariborsko teološko fakulteto, je poročala Slovenska tiskovna agencija..

Sredin del dogodka bo namenjen okrogli mizi na temo mariborskega judovstva, na kateri bodo sodelovali Aleš Maver, Zora Jurič in Klemen Jelinčič Boeta, ter odprtju razstave Fanike Kranjc-Vrečko z naslovom Slovenska Hagada ali Pripoved o odhodu iz Egipta v preddverju mariborske teološke knjižnice. Slednja je aluzija na razstavo sarajevske Hagade v Sinagogi Maribor in most med obema dogodkoma v tem mesecu, posvečenemu bogati judovski kulturi in kulturni zapuščini Maribora.

V četrtek bo osem uglednih predavateljev s petih mednarodnih univerz sodelovalo na osrednjem mednarodnem medverskem simpoziju. To bodo profesorica judovske misli na pariški univerzi Catherine Chalier, filozofinja z Inštituta za znanost in teologijo religij v Toulousu Monique Lise Cohen, profesorja na ljubljanski teološki fakulteti Jože Krašovec in Branko Klun, profesorica na mariborski teološki fakulteti Terezija Večko, profesor filozofije na Katoliškem inštitutu v Toulousu in na Univerzi v Messini Riccardo Di Giuseppe, pesnica in profesorica književnosti na Univerzi v izraelski Haifi Bluma Finkelstein ter profesor etike in kulturne antropologije na Univerzi v Ljubljani in Katoliškem institutu v Toulousu Edvard Kovač.

Kot so povedali organizatorji dogodka, je antični svet začel v 5. stoletju usihati, vendar njegove vrednote niso propadle. Rešil jih je namreč biblični svet in jim dal novo moč ter preko mladega krščanstva postavil evropski celini nov temelj. Tudi današnja evropska civilizacija usiha in če jo krščanstvo želi ponovno rešiti, potrebuje znova navdih iz svojega izvora, se pravi iz judovstva.

Simpozij bo zato spregovoril o vrednotah judovstva in krščanstva, ki lahko predstavljajo nov temelj sodobne Evrope, temelj novih vrednot in hkrati navdih za odpiranja v mnoštvo drugih kultur, ki vstopajo v današnjo Evropo. Simpozij bo v čast stari judovski skupnosti v zgodovinskem Mariboru skušal skupaj z domačimi in širše evropskimi bibličnimi strokovnjaki nakazati smernice tega novega humanizma.

V sklopu simpozija bodo v četrtek v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo predstavili tudi prevod knjige Emmanuela Levinasa Težavna svoboda. Na njej bodo sodelovali pisec spremne besede Branko Klun, urednik Janez Zupet, prevajalka Jasmina Rihar in Edvard Kovač, ki je opravil strokovni pregled 

V Mariboru bo posvet o judovstvu in krščanstvu kot temelju sodobne Evrope. Mariborski Slomškov zavod bo v sredo in četrtek v amfiteatru poslovne stavbe Andreanum pripravil simpozij z naslovom Judovsko krščanske vrednote v luči povezovanja Evrope.

Preberi tudi

Danes so binkošti

Kristjani in družba

Danes so binkošti

31.05.2020
Zakaj politika potrebuje solidarnost

Kristjani in družba

Nadškof Zore pozval k spoštovanju ukrepov

Kristjani in družba

Drugačen post

Kristjani in družba

Drugačen post

05.03.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme