Jezikovnica (37)

Zdaj, ko ste prebrali že krepko čez trideset mojih Jezikovnic, že tudi veste, da hodim po svetu z odprtimi očmi in ušesi, kar pomeni, da mi marsikateri jezikovni spodrsljaj ne uide. Vse to pa zato, da lahko opozorim na neustrezno rabo. Ali boste to upoštevali ali ne, je seveda vaša stvar, čeprav se tudi jaz pogosto sprašujem, ali je večno opozarjanje na rabo, ki bi lahko bila pravilnejša in stilistično boljša, sploh smiselno. Jezik se namreč nenehno spreminja. To je razlog, da ne moremo vedeti, v kaj se bo neka jezikovna oblika preobrazila v prihodnosti.
Se bosta mogoče dajalnik in mestnik zlila in bo pravilno zgolj to, kar je sedaj napačno (čeprav marsikdo meni, da je pravilno in v taki veri tudi uporablja), torej na tistemu lesenemu stolu, čeprav je zdaj v mestniku normirano na tistem lesenem stolu – končnica -u pri zaimku in pridevniku pa je zgolj v dajalniku (tistemu lesenemu stolu bi ustrezala rumena barva)? In se bodo kodifikatorji vdali in dopustili različne končnice pri imenu Marko – ne le sedaj pravilnega z Markom, pač pa še po ljubljansko z Markotom, prleško Markojom in po koroško Markonom? Najmanj toliko je namreč neknjižnih oblik orodnika imena Marko, tako da tudi ne bi bilo ustrezno, če bi kodificirali zgolj Marko – Markota – z Markotom, saj to v pogovornem jeziku ni edini način sklanjanja moškega imena Marko.
Nekoč je bilo vljudno in edino možno pisati osebne in svojilne zaimke vi, vam, vaš, ko je šlo za vikanje v pisni komunikaciji, z veliko začetnico, torej: Vi, Vam, Vaš (celo Ti in Tvoj), že dolgo pa velika začetnica ni obvezna in je v današnji (pre) hitri elektronski komunikaciji celo odvečna, vsekakor pa nepotrebna. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Doc. dr. Vladka Tucovič na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (Koper) izvaja pravopisne in lektorske vaje. Jezikovna vprašanja, o katerih bi radi brali v Jezikovnici, ji lahko pošljete na e-naslov: vladka. tucovic@fhs. upr. si ali na uredništvo Novega glasu.

Piše Vladka Tucovič / Prav ali narobe, ustrezno ali pa ne?

Preberi tudi

Jezikovnica (104)

Jezikovnica

Jezikovnica (104)

24.03.2021
Jezikovnica (101)

Jezikovnica

Jezikovnica (101)

18.02.2021
Jezikovnica (109)

Jezikovnica

Jezikovnica (109)

23.06.2021
Jezikovnica (111)

Jezikovnica

Jezikovnica (111)

26.06.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme