Jezikovnica

Jezikovnica (28)

Jezikovnica (28)

Piše Vladka Tucovič / V devetdesetih letih

Med elektronsko pošto profesorice slovenščine se pogosto znajde vprašanje, kakršno je tole: “Zdravo, Vladka, ravno nekaj prevajam in se mi pogosto pojavlja izraz in the 1990s ali pa in the 1560s; ponavadi to prevajam z v 90. letih 20. stoletja, kar pa je dolgo in nekoliko okorno, zato me zanima, ali bi bilo ustrezno uporabiti v 1990-tih, po analogiji v 90-tih?
Prijateljica prevajalka, ki mi je pisala, razmišlja ustvarjalno, sporočilo pa želi napraviti čim bolj ekonomično, torej kratko in jedrnato. Pa vendar zmeraj ne gre tako preprosto. Treba se je ravnati tudi po že uveljavljenem vzorcu, novosti ne moremo uvajati kar na pamet, seveda pa je prvi korak, da se prepričamo, kaj piše v Slovenskem pravopisu. Na tem področju je namreč pravopis kar širokogruden, marsikatero rabo dovoljuje, nekatere odsvetuje in samo eno prepoveduje, zato sem ji odgovorila takole: »Oj, ne! Najbolj se priporoča, da se izpiše v devetdesetih (lahko tudi izpustiš: v 20. stoletju, lahko je kar brez ali pa kdaj zamenjaš z besedno zvezo prejšnjega stoletja), kar je še najboljše, praktično pa je tudi v 90. letih. Raba v 90-ih je tudi odsvetovana (tako pišejo tisti, ki ne vedo, kako bi napisali v devetdesetih (v 90.), s piko ali brez, ali ki ne znajo prebrati vrstilnega števnika s piko), narobe je v 90-tih (torej s črko t); če že, potem v 90-ih (brez črke t), vendar opazuj npr. v časopisu, tega se pravzaprav sploh ne rabi. «
Najustrezneje je torej: v devetdesetih letih 20. stoletja ali v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ustrezno je tudi v 90. letih. Odsvetovano je: v 90-ih letih. Napačno pa v 90-tih in 1990-ih letih.
Doc. dr. Vladka Tucovič na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (Koper) izvaja pravopisne in lektorske vaje. Jezikovna vprašanja, o katerih bi radi brali v Jezikovnici, ji lahko pošljete na e-naslov: vladka. tucovic@fhs. upr. si ali na uredništvo Novega glasu.

16.11.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!