Izobraževalni srečanji za mlade zborovodje

Piše: Giulia Černic

Združenje cerkvenih pevskih zborov Gorica

Vaški otroški zbori so od nekdaj pomembno bogastvo naših kulturnih društev. Cele generacije so otroška leta preživljale v vrstah vaških zborčkov, v katerih so otroci pridobivali osnovno glasbeno znanje, pa tudi spletali pomembne prijateljske vezi in se družili z vrstniki v zdravem in vzgojnem okolju. Vaški otroški zbori pa predstavljajo tudi priložnost za veliko osebno rast mladih zborovodij in pomočnikov, ki se v takem okolju po navadi prvič srečajo s pomembnejšimi odgovornostmi.

Ravno zaradi tega se je goriško Združenje cerkvenih pevskih zborov odločilo, da bo za mlade nad 16. letom starosti priredilo seminar za zborovodje, v sklopu katerega bodo udeleženci bolje spoznali vlogo zborovodje in v kratkem času pridobili potrebno znanje. Tečaj je namenjen pevcem mladinskih zborov, študentom pedagoške fakultete ter učiteljem in vzgojiteljem. Srečanji, ki bosta potekali v petek, 10. septembra, v popoldanskih urah in v soboto, 11. septembra, cel dan v župnijski dvorani v Števerjanu, bodo sooblikovale tri predavateljice. Profesorica in zvesta sodelavka številnih zamejskih zborov Nina Kompare Volasko bo vodila delavnico o vokalni tehniki, ki predstavlja pevsko osnovo za vse pevce, še poseben pomen pa ima v otroških letih, ko se otroci šele razvijajo tako fizično kot glasovno. Mednarodno priznana dirigentka Mateja Černic bo mladim spregovorila o osnovah dirigiranja, izboru programa in interpretaciji ter jim podala marsikateri nasvet, saj je tudi sama začela svojo uspešno zborovodsko kariero kot zborovodja vaškega zborčka Mali Veseljaki iz Doberdoba. Predsednica ZCPZ in zborovodja Damijana Čevdek Jug pa bo vodila predavanje o cerkvenem mladinskem petju, katerega namen je približati mlade liturgičnemu petju.

Srečanje je za vse mlade nad 16. letom brezplačno, zahteva pa se osnovna glasbena podlaga. Zainteresirani se lahko prijavijo najkasneje do 27. avgusta 2021 z mailom na zcpz.go@gmail.com, v katerega naj vključijo tudi opis glasbenega znanja (šolanje in opravljeni izpiti).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme