Igor Zorčič je v Ljubljani sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji

Obisk predstavnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji in skupna izjava krovnih organizacij

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v sredo, 14. oktobra v Ljubljani sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji. Ti so ga pred njegovim petkovim delovnim obiskom v Rimu podrobneje seznanili s položajem in željami slovenske narodne skupnosti v Italiji, so sporočili iz DZ.

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, župan občine Dolina Sandy Klun ter deželna svetnika Furlanije – Julijske krajine Igor Gabrovec in Danilo Slokar so najprej izpostavili pričakovanja glede novega volilnega zakona. Želijo namreč, da bi ta zakon zagotovil zastopstvo slovenske manjšine v italijanskem parlamentu v skladu s 26. členom zaščitnega zakona, ki po 20 letih še vedno ni uresničen.

Z nedavno ustavno reformo, ki zmanjšuje število parlamentarcev v italijanskem parlamentu, se bo namreč tudi možnost izvolitve predstavnika slovenske narodne skupnosti v italijanski parlament zmanjšala, so pojasnili. Bandelj je dodal, da bi bilo treba za dokončno rešitev vprašanja zastopstva poleg volilnega zakona spremeniti tudi italijansko ustavo.

V povezavi z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji pričakujejo čimprejšnjo spremembo 19. člena zakona o zaščiti slovenske manjšine. Prvi korak kot manjšina so naredili, saj so ustanovili fundacijo, je dejala Dobrila, sedaj pa je na potezi italijanski parlament, da spremeni omenjeni člen zakona.

V pogovoru so med drugim izpostavili tudi pomembnost ohranjanja prepustnosti državne meje, ki je po besedah župana občine Dolina zelo pomembna za ljudi, ki živijo ob meji. Govorili so tudi o obnovi konvencije med italijansko vlado in italijansko državno radiotelevizijo (RAI) o radijskih in televizijskih programih v slovenščini. Dotaknili so se tudi vprašanja slovenskih šol v Italiji in njihovega financiranja.

Sogovorniki so se ob koncu srečanja strinjali, da intenzivnost stikov najvišjih političnih predstavnikov Slovenije z Italijo blagodejno vpliva tudi na življenje slovenske narodne skupnosti in da je pomembno krepiti sodelovanje med sosednjima državama tudi na parlamentarni ravni, so še sporočili iz DZ.

Skupna izjava krovnih organizacij SKGZ in SSO o zagotovitvi slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu

Obe manjšinski krovni organizaciji SKGZ in SSO v zvezi s pričakovanimi spremembami italijanske volilne zakonodaje pozivamo italijansko vlado in parlament k izpolnitvi obveznosti iz 26. člena Zaščitnega zakona št. 38 na način, da bo lahko slovenska manjšina v Italiji samostojno kandidirala in tudi izvolila svojega predstavnika v italijanski parlament.

Po septembrskem ustavnem referendumu, ki je potrdil odločitev o znižanju števila predstavnikov v obeh domovih italijanskega parlamenta, bodo možnosti za izvolitev slovenskega predstavnika v italijanski parlament še bistveno slabše kot doslej. Zato slovenska narodna skupnost v Italiji pričakuje od političnih strank v italijanskem parlamentu, da bodo pri pripravi novega volilnega zakona ter v sodelovanju s predstavniki slovenske narodne skupnosti izoblikovale in sprejele takšno volilno zakonodajo, ki bo slovenski narodni skupnosti omogočila dejansko zastopanost v italijanskem parlamentu na način, da bo iz svojih vrst sama demokratično izbrala svojega predstavnika.

Od slovenske vlade in parlamenta pa slovenska narodna skupnost v Italiji pričakuje nadaljnjo odločno podporo njenim dolgoletnim prizadevanjem za uresničitev njenih mednarodnopravno in zakonsko zaščitenih manjšinskih pravic. Predstavniki Republike Slovenije lahko v prijateljskih stikih z italijanskimi oblastmi, ki so se po zgodovinskem julijskem spravnem poklonu obeh predsednikov držav v Bazovici še dodatno otoplili in okrepili, za vzpodbudo ponudijo tudi slovensko volilno ureditev, ki predstavnikom italijanske manjšine, poleg sodelovanja na rednih volitvah poslancev, zagotavlja tudi dodatno izvolitev italijanskega poslanca v slovenski parlament.

Ksenija Dobrila

Walter Bandelj

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme