Gledališki spektakel v Novi Gorici

V petek, 29. junija, bo na ploščadi pri SNG Nova Gorica ob 20.30 ulična predstava Osel skupine Ensemble Lodi iz Italije.
50-minutna predstava Osel je preprosta epopeja človeka, ki se je odločil, da se bo uprl. Je zgodba, povedana v podobah, o samoti posameznika, ki se noče ujeti na vabo družbene moči in se je pripravljen soočiti z lastnimi strahovi. Zgodba vodi osebe skozi vrsto človeških, kulturnih in institucionalnih izdajstev do spektakularnega finala, simbolične smrti, ki povzdigne neugasljivi ideal.
Predstava govori o večnih temah, povezanih z vprašanji uporništva in doslednosti naših prepričanj. Spodbuja premislek o globokem pomenu resnice in poraza ter vabi k upanju.
Zgodbo Osla pripoveduje pet likov na hoduljah. Je privlačna ulična predstava v najbolj žlahtnem pomenu – narejena za trge in ulice; vsakič posebej izkorišča arhitekturo in razpoloženje konkretnega urbanega okolja.
V soboto, 30. junija 2012, bo ob 20.30 na ploščadi pred SNG Nova Gorica prava cirkuška predstava Poglej nebo skupine Kam Hram iz Hrvaške. Petdesetminutna predstava je prava cirkuška atrakcija s 7-metrsko piramidno strukturo za zračne vragolije. V Novo Gorico prihaja s Hrvaškega, iz mediteranskega Splita. V njej nastopajo Melanie Munsch, Jan Hajsok, Srđan Stefanović, Ivana Vuković, Dajana Džafo, Željko Hajsok, Mirta Lučin in Joško Banić.
V nedeljo, 1. julija, ob 11. uri bo na Bevkovem trgu v Novi Gorici
60-minutni glasbeno plesni dogodek De propere fanfare (Snažna godba na pihala) centra Bij’ De Wieze Gasten iz Belgije.
“Snažna godba na pihala” je nastala kot projekt socio-kulturnega centra Bij' De Wieze Gasten (Pri umazanih gostih) iz mesta Gent v Belgiji. Njihova glasba prihaja z vseh strani in vseh kotov in razpok. Igrajo lastne skladbe, a v najbolj raznolikih in zanimivih oblikah.
Vodi jo izredno dejaven dirigent in animator. V skupini so plesalci, žonglerji, akrobati in klovni. Vse skače, brca, se valja, zvija, meče, guga in pleše in k rajanju pritegne gledalce, ki se kar naenkrat znajdejo sredi prešernega plesnega karnevala.
Sredi mestnega sprehoda nas ujame ulična akcija, oči mimoidočih begajo in iščejo pojasnilo k dogajanju … to je ulično gledališče. Predstave imajo poleg umetniškega naboja navadno tudi družbeno politično noto. Nagovarjajo, provocirajo, vzbujajo smeh. Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica že 15 let prinaša na ulice nekaterih slovenskih mest bogate različne ulične predstave.

V Novi Gorici bo od 29. junija do 1. julija potekal Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2012.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme