Gledališče na Kontradi 2012: zabaven uvod s štandreškimi igralci

V petek, 24. t. m., po sončnem zahodu, sedeti na lepo ohranjenem srednjeveškem trgu v Kanalu, na Kontradi, na katerem se med letom dogaja marsikaj zanimivega. Konec avgusta se po že ustaljeni navadi na njem naseli modrica Talija in za šest dni, navadno ob dveh koncih tedna, razkazuje svoje neštete, vselej v skrivnostno tančico odete čare. Gledališko društvo Kontrada Kanal, ki že veliko let s svojimi predstavami poživlja kulturno ponudbo v tem obsoškem kraju, je tudi letos za domače gledalce, pa tudi priložnostne goste, priredilo abonmajski niz predstav ljubiteljskih gledaliških skupin pod naslovom Gledališče na Kontradi in nanj povabilo “stanovske kolege” z raznih koncev Slovenije. Kanalsko društvo že dolgo let goji prijateljske stike z dramskim odsekom Prosvetnega društva Štandrež, ki je bil že večkrat njegov dobrodošli gost, pa tudi Kanalčani so že marsikdaj uspešno nastopili na štandreškem odru. Letošnji uvodni večer niza Gledališče na Kontradi so prepustili prav štandreškim komedijantom, ki so se predstavili s svojo zadnjo odrsko stvaritvijo, celovečerno komedijo Cvetje hvaležno odklanjamo ameriških avtorjev N. Barrasha in C. Moora. Zanjo je režijske niti spretno kot vselej stkal Jože Hrovat, član SNG Nova Gorica, od l. 2004 skrben in vesten umetniški usmerjevalec štandreških igralcev, ki so z njegovo pomočjo tudi tokrat imenitno izrisali nastopajoče komedijske like, da so se živo prikazali pred očmi gledalcev, ki so popolnoma zasedli slikoviti kanalski trg; bilo jih je namreč kakih tristo. Publika je uživala ob nadrobno izdelani predstavi in se s smehom odzivala na ključne komedijske trenutke, podkrepljene s prepričljivo gestikulacijo in mimiko nastopajočih. Naj med njimi omenimo vsaj Mateja Klanjščka, ki je izvrstno poosebil protagonista, na svoje namišljene bolezni trdno priklenjenega hipohondra Georgesa. Za to vlogo je letošnjo pomlad prejel nagrado za najboljšo glavno moško vlogo na Srečanju ljubiteljskih gledaliških skupin severne Primorske, segmentu Linhartovega srečanja, festivala ljubiteljskih skupin iz Slovenije in zamejstva. Dolgotrajno ploskanje je bilo za štandreške igralce najlepše darilo za trud, ki so ga vložili v to predstavo, v kateri je režiser Hrovat za prizore, ki se dogajajo le v protagonistovih mislih, izbral zelo dognano rešitev, ki je učinkovala tudi “na prostem”. Štandreški igralci so spet dokazali, da znajo spretno ujeti pozornost gledalcev in jih dobro voditi po vijugasti komedijski poti, posejani z drobnimi humornimi kamenčki, ki mnogokrat zažulijo tudi nas in se jih skušamo kot liki v komediji bolj ali manj spretno znebiti.
Gledališče na Kontradi je v soboto, 25. avgusta, ponudilo v pogled komedijo Markusa Köbelija Sobe, ki so jo odigrali igralci KUD V. Kokalj Visoko – ta predstava je bila v gosteh tudi pri nas junija v nizu Gledališče pod zvezdami v organizaciji PD Štandrež. V nedeljo, 26. avgusta, so se gledalci zabavali ob humornih notah komedije Mira Gavrana Vse o ženskah, ki so jo uprizorili igralci KD Domovina iz Ospa. Ostale tri šegave gledališke večere bodo ta konec tedna izoblikovali KPD J. Lavtižar iz Kranjske Gore z igro Norma Fosterja Na slepo (petek, 31. avgusta 2012), KUD Pod lipo Adergas s predstavo Zakonci stavkajo J. Plohla (sobota, 1. septembra 2012) in domači igralci GD Kontrada Kanal, ki bodo postregli s svojo gledališko postavitvijo Odlikovanja Georgesa Feydeaua; letošnjo pomlad so jo premierno uprizorili pod izkušeno režijsko taktirko Emila Aberška. Aberšek je “vskočil v njihov režijski jarem”, potem ko se je zaradi bolezni moral od kanalskih igralcev posloviti Stane Leban, njihov dolgoletni režijski vodja, čudovit igralec, čigar igralske kreacije bodo za zmeraj zapisane v zlati knjigi gledaliških analov Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica oz. Primorskega dramskega gledališča.
Predstave Gledališča na Kontradi se na sugestivnem kanalskem trgu začenjajo ob 20. uri. Če pa slabo vreme prepreči uprizoritev na prostem, se vse preseli v lepo dvorano v Desklah.
V Gostišču Križnič v Kanalu je bilo 16. avgusta tudi odprtje razstave fotografij poplavljanja Soče. Razstava je odprta do 2. septembra.
Člani dramskega odseka PD Štandrež so tudi letošnje poletje preživeli delovno. Na bližnje in bolj oddaljene slovenske odre so v vročih počitniških dneh ponesli celovečerni predstavi, pa tudi humorne enodejanke, ki vselej spravijo občinstvo v dobro voljo. Tako so s kratko komedijo Čudna bolezen, ki je neverjetno vitalna, kljub temu da se na odrih pojavlja že več kot desetletje, Majda Zavadlav, Božidar Tabaj in Marko Brajnik nastopili v Grgarskih Ravnah v soboto, 25. avgusta, ko so v zeliščnem centru odprli zeliščno pot skozi prostor in čas. Izredno usklajen in igralsko sproščen gledališki tandem Majda in Božo pa bo v teh dneh v Orehovljah s predstavo Gremo v teater poživil vaško praznovanje na čast farnemu zavetniku sv. Avguštinu. Njun nastop v nedeljo, 26. avgusta, je bil namreč zaradi slabega vremena prestavljen na kasnejši datum. Obe omenjeni enodejanki je režijsko domiselno obdelal Janez Starina, nekdanji markantni član SNG Nova Gorica, zdaj pa MGL Ljubljana.
IK

Prijetno je bilo ob blagodejnem vplivu smaragdne Soče, v sicer soparnem avgustovskem dnevu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme