Eva Hren & Sladcore – Etnosoul (Celinka, 2012)

Na domačem je kljub zagledanosti v “količinske” probleme (saj veste, “samo mil'jon nas še živi” in ne vem še kaj) pravzaprav zelo pestro in kvantitativno, če hočete. Že tri desetletja in več je, odkar se v različnih 'paštah' ukvarjamo s tistim, kar nam je najbližje, a hkrati najbolj oddaljeno, odtujeno. Ljudske korenine so predvsem za kmečke narode, kakršen je naš, vedno problematična zadeva. So kraj, kjer smo živeli do včeraj, in ga zamenjali za pohano, zabetonirano mesto. V resnici smo danes nekje vmes, duša je še vedno na kmetih, telo zapacano v apartmajski sopari. Zanimanje za ljudskost je verjetno svojevrsten “odpustek”, ki ga moramo Slovenci plačevati za slabo vest, ki smo si jo nakopali sami. Rešitev te “psihološke” dileme je v iskrenosti do sebe in svojih ljudi: smo, kar smo. Kako naj verjamem 'sterilizirani' pojavi meščanke, ki me prepričuje, da hlevski gnoj diši? “To je vonj po naravi, a veš”. “Pa vprašaj domačina, kako mu kidanje diši”!
Ne glede na uvodno digresijo kakovostne avtorske glasbe “po ljudsko” oziroma ljudske glasbe “po avtorsko” je še in še. Pred kratkim smo doživeli nov izid, ki nam ga ponuja preverjena glasbena zadruga Celinka iz Ljubljane. Čeprav sta imeni skupine in solistke ločeni, so Eva Hren in Sladcore pravzaprav izredno enoten in kompakten 'kolektiv'. Žanrska raznolikost je ena izmed ključnih značilnosti njihovega dosedanjega opusa znotraj ljudske glasbe, saj je vsak od članov že dalj časa prisoten v slovenskem glasbenem prostoru in ima za sabo kar nekaj uspešnih projektov raznih barv, vonjev in velikosti.
Leta 2009 nas je mlada pevka Eva Hren pobožala s ploščo Slo, podnaslovljeno “hot etnofolk sindrome”. In res je uglasbila stanje trenutne etnofolk vročice, saj je s fonogramom stopila celo na 19. mesto lestvice World music chart. Radi smo ji prisluhnili, in sicer tudi v živo na eni izmed zadnjih Prešernovih proslav v Trstu, tudi skupaj z utečenim Big bandom RTV Slovenija in dirigentom Tadejem Tomšičem, s katerimi je posnela kreativno ploščo z donečim imenom Etno.
A nazaj k tokratnim slavljencem. Eva Hren & Sladcore na pretanjen, minimalističen, obenem pa nadvse igriv, duhovit, prešeren, izviren, sodoben način izvajajo slovenske ljudske pesmi. Hrenova je z bobnarjem Blažem Grmom in producentom Francijem Rainerjem ter številnimi gostujočimi glasbeniki ustvarila še bolj svežo in odprto ploščo, ki dosega izredno napetost ter dinamiko skozi vse pesmi. Vredna posluha, od začetka do konca!
Jernej Šček

Nadaljujemo z enim najbolj fascinantnih pojavov slovenske kulture, ki vselej preseneča.

Preberi tudi

Jezikovnica (180)

Jezikovnica

Jezikovnica (180)

13.05.2024
Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (30)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (27)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (37)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme